In memoriam Pero Gotovac (1927. – 2017.)

Skladatelj, glazbeni producent, dugogodišnji dirigent Kazališta “Komedija” u mirovini,
gospodin Pero Gotovac preminuo je u četvrtak, 21. rujna 2017., nakon kratke bolesti u 91. godini života.

Rođen je u Zagrebu 1927. godine. Uz oca Jakova od malih je nogu nezaobilazno vezan uz glazbu. Studirao je medicinu, povijest umjetnosti i književnost, ali na kraju ipak upisuje Muzičku akademiju, gdje diplomira na teoretsko-folklornom smjeru.

Svestran skladateljski rad obuhvaća mnoštvo radova od instrumentalne glazbe, zborske, filmske, televizijske (glazba za poznatu seriju “Naše malo misto”). Jedan je od osnivača Zagrebačke škole šansone, autor brojnih šansona i kajkavskih popevki (Balada, Celuloidni pajac, Mačka, Još uvijek ne znam neke važne stvari, Mesec, Seno i noć, Na vanjkušeku glava.…), za koje je mnogo puta bio nagrađen na festivalima zabavne glazbe, te scenske glazbe u predstavama poput Kralj Eduard II B. Brechta, Kristofor Kolumbo, Aretej i Vučjak Miroslava Krleže, Macbeth, Soneti W. Shakespearea, Sofoklovi Kralj Edip i Edip na Kolonu i čitav niz drugih.
Dobitnik je brojnih nagrada i uključujući i nagradu Josip Slavenski (1987.) te Porina za životno djelo (2000.). Odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vijencem (1960.) i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića (1995.).

U Kazalištu “Komedija” kao stalni dirigent djeluje od 7. ožujka 1973. do odlaska u mirovinu 31. siječnja 1996. U tom je razdoblju ravnao predstavama, odreda velikim “Komedijinim” hitovima poput Čovjek iz Manche, Guslač na krovu, Dundo Maroje ’72, O’kaj, Gubec-beg, Novela od Stanca, Zemlja smiješka, Jadnici, Đerdan, Kaj2O, Car Franjo Josip u Zagrebu, a kao gost – dirigent i nakon umirovljenja sudjelovao je na raznim “Komedijinim” svečanim koncertima.

Dragog i poštovanog kolegu i prijatelja zadržat ćemo u sjećanju.

Vrijeme posljednjeg ispraćaja i komemoracije bit će objavljeni naknadno.