Napustio nas je Boris Pavlenić

S dubokim žaljenjem obavještavamo sve prijatelje, kolege i poštovatelje da nas je u 81. godini života zauvijek napustio dugogodišnji član ansambla Kazališta “Komedija”, gospodin Boris Pavlenić. Dragog kolegu i prijatelja, našeg Pavlenjaka sjećat ćemo se s velikim poštovanjem. Počivao u miru.

Komemoracija će se održati u utorak, 4.9.2018. u 14:00 sati u prostorijama Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27,  a posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 5. 9. 2018. u 10:40 na zagrebačkom Krematoriju.

Boris Pavlenić rođen je u Kaštel Starom 1937. Prvak Kazališta Komedija završio je zagrebačku AKU, te Plesnu akademiju Chigiana u Sieni (Italija). Od 1962. djeluje kao glumac i pjevač u svojemu matičnom kazalištu. Ostvario je niz uloga u predstavama domaćeg i stranog repertoara, i u dramskom a osobito u glazbeno-scenskim projektima. Poseban interes pokazao je za ustoličenje i kontinuirani rad kazališta u novim oblicima glazbeno-scenske djelatnosti od musicala do rock-opere. Među predstavama se uzdvajaju Kiss me Kate C. Portera, Čovjek iz Manche Wassermanna i Leigha, Guslač na krovu Bocka i Steina, Jalta, Jalta Grgića i Kabilja, O’Kaj Škrabea, Senkera Mujičića i S. Kalogjere, Lady Šram Škrabea i Dedića, Aplauz Adamsa i Strousea, te rock-opere autora Gubec – beg i Grička vještica Krajača, Metikoša i Prohaske. Na Prvome festivalu musicala u Rijeci 1974. dobitnik je prve nagrade za glavnu ulogu u američkom musicalu Simona i Bacharacha Obećanja, obećanja. U HNK u Osijeku tumačio je ulogu prof. Higinsa u mjuziklu My Fair Lady Lernera i Loewea. Jedan je od sedam glumaca koji su pokrenuli i otvorili Satirički kabaret Jazavac. Glumio je i u predstavama Kaos u kulisama, Ne daj se Njofra!, Kralj je gol, Crna kraljica, Tko pjeva zlo ne misli, Dundo Maroje. Nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje 2006.

I nakon umirovljenja ostao je aktivan te ga je brojna publika mogla gledati u novoj produkciji mjuzikla Jalta, Jalta – ovoga puta u ulozi Ruskog generala (sam se znao šaliti da je avansirao – u premijernoj produkciji glumio je sobara Ruskog generala, Grišu, a sad je postao General). Kao jedini solist koji je glumio u Jalti od njezine praizvedbe 1971., Boris Pavlenić zadnji se put poklonio pred mnogobrojnom publikom na zagrebačkom Tomislavovom trgu 4. srpnja 2018.