Predstavljena monografija “Ruža Cvjetičanin i zagrebačka opereta”

Ruza CvjeticvaninNa 100. rođendan Ruže Cvjetičanin, 5. veljače, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu predstavljena je monografija “Ruža Cvjetičanin i zagrebačka opereta” autora Davora Schopfa, u izdanju Društva za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion.

Monografija na 160 stranica, kojom autor obilježava 30. obljetnicu publicističkog rada, a predstavio ju je teatrolog dr. Darko Gašparović, donosi opsežnu teatrološku građu o njezinoj karijeri: 62 fotografije, 46 kazališnih programa, brojne kritike i 17 drugih likovnih priloga. Osim obilježavanja 100. godišnjice rođenja Ruže Cvjetičanin, monografijom se želi zabilježiti i dio povijesti zagrebačke operete, o čemu do sada ne postoji niti jedna jedina tiskana publikacija.

Ruža Cvjetičanin bila je prvakinja kazališta Komedija od 1955. do 1969. godine. Karijeru je počela 1933. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu, nastupajući u operetnim predstavama na obje njegove pozornice – velikoj, u zgradi HNK-a i maloj, u Frankopanskoj ulici. Godine 1955. prešla je u kazalište Komedija te tako postala umjetnička osobnost koja povezuje i daje kontinuitet dvama sjajnim razdobljima zagrebačke operete, onome prije Drugoga svjetskog rata u HNK-u i dvama desetljećima operete u Komediji pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Ruža Cvjetičanin bila je pripadnica generacije operetnih umjetnika koje su zasipali cvijećem na pozornici jer je za operetu bila rođena. Svoju nadarenost prepoznala je ona sama i drugi koji su je trebali usmjeriti. Bila je jedna od najvećih zvijezda toga kazališnog žanra koji počiva na nadarenosti protagonistâ. Bila je među prvim pjevačicama koje su gostovale u inozemstvu poslije Drugog svjetskog rata. Trijumfirala je s Rosalindom u Šišmišu u Grazu i, kasnije, s Fedorom u  Cirkuskoj princezi u Lübecku i s groficom Maricom u Linzu. Nije prihvatila ponude za stalnim angažmanima u nekoliko gradova jer je u isto vrijeme svjetsku karijeru započinjao njezin suprug, proslavljeni fagotist Rudolf Klepač i ona je zbog obitelji odlučila ostati kod kuće.

Godine 1964., prigodom 30. obljetnice umjetničkog rada Ruže Cvjetičanin, desio se nesvakidašnji događaj u kazališnim ljetopisima. Hrvatsko narodno kazalište pozvalo je svoju negdašnju operetnu primadonu i tadašnju prvakinju Komedije da jubilej proslavi na njegovoj pozornici. Tako je cijeli ansambl Komedije izveo operetu Kod bijeloga konja, gostujući u HNK. Publike je bilo toliko da su sjedili po stepenicama na balkonu. Predstava je morala biti ponovljena u HNK i još jednom u Komediji.

Sedamnaestogodišnja Ruža Cvjetičanin došla je na audiciju u HNK pred komisiju koju su sačinjavali Petar Konjović, Krešimir Baranović, Lovro Matačić, Jakov Gotovac i Aco Binički. Odmah su je poslali na pokuse za Leharovu operetu Grof Luxemburg. Zatim je došlo učenje pjevanja kod Marijana Majcena, Ivane Arnold i kasnije kod Marije Borčić, te učenje plesa kod Margarete Froman. Debitirala je 22. studenoga 1933., u glavnoj ulozi Angele u Grofu Luxemburgu. Bio je to početak briljantne karijere bogomdane scenske umjetnice iskonskoga šarma, muzikalnosti, dobro školovanog glasa i pristaloga scenskog izgleda.

Nizala je ulogu za ulogom, prvih nekoliko godina iz primadonskog faha. Kada je 1939. iz zagrebačkog kazališta otišla Marica Lubejeva, koja je držala cijeli subretski operetni repertoar, Ruža Cvjetičanin kao najmlađa preuzela je preko noći njezine uloge. Subretski fah odmah ju je oduševio jer ima mnogo plesa, više do izražaja dolaze glumačke mogućnosti i cijeli njen temperament mogao je biti bolje iskorišten. Naizmjenično pjevanje primadonskih i subretskih uloga bio joj je izazov koji je voljela i koji joj je bio zanimljiv, također i publici.

Ostvarila je 59 operetnih uloga, 8 opernih, 4 dramske i jednu mjuzikalsku.

Grofica Marica, Mala Floramye, Hannerl u Trima djevojčicama, Bronislava u Đaku prosjaku, Marica u Barunu Trenku, Valencienne i Hanna u Veseloj udovici, Viktorija, Josepha u opereti Kod bijelog konja samo su neke od njih.

Monografija se može naručiti na adresi hilarion@hi.htnet.hr .