Svečana 200. izvedba “Jalte, Jalte”!

Nakon velikog povratka mjuzikla Milana Grgića i Alfija Kabilja JALTA, JALTA na daske Kazališta Komedija u ožujku 2010., nakon rasprodanih izvedbi u  Zagrebu i na gostovanjima (Slavonski Brod, Opatija i Tivat, te rasprodane varaždinske Arene), nova generacija Jalte će u subotu, 21. siječnja 2017. po 200. put pokazati  zbog čega se za svaku izvedbu ove predstave tražila karta više te zbog čega je Jalta postala hrvatski mjuzikalski i općenito, kazališni klasik.

Mjuzikl Milana Grgića i Alfija Kabilja režirao je Vlado Štefančić, orkestrom Kazališta Komedija ravnaju  Veseljko Barešić i Krešimir Batinić, scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostimografiju Elvira Ulip, a koreografiju su, prema onoj izvornoj Tihane Škrinjarić, postavili Tina Vrtar Stipić i Mladen Mordej Vučković. Veliki Komedijin ansambl kao ravnopravne alternacije predvode Sandra Bagarić, Renata Sabljak i Danijela Pintarić u ulozi Nine Filipovne,  Đani Stipaničev i Davor Radić kao Griša, Ronald Žlabur i Damir Poljičak kao Larry, Dražen Čuček i Dražen Bratulić kao Stanley, Mila Elegović i Jasna Palić Picukarić u ulozi Brigadirke, te Mirela Brekalo i Denis Grabarić kao Marfa te Adalbert Turner i Dario Došlić kao Samuel.

Praizvedba ovog mjuzikla, u režiji Vlade Štefančića, bila je 28. 12. 1971., a svečana premijera 7. siječnja 1972. U glavnim su ulogama bili Sanda Langerholz Miladinov kao Nina Filipovna, Boris Pavlenić kao Griša, Richard Simonelli kao Stenli i Vlado Krstulović kao Larry, a u ostalima Ivona Grünbaum / Smiljka Bencet (Marfa), Lukrecija Brešković (Brigadirka) , Josip Fišer (Samuel) i drugi, dok je orkestrom ravnao Ferdo Pomykalo.

Prometnuvši se odmah u veliki hit, Jalta je na repertoaru Kazališta „Komedija“ bila do 1995., a gostovala je širom bivše države (u Sloveniji na ljubljanskim Križankama čak 17 puta!), zatim 14 puta u Italiji, od toga 10 puta s velikim uspjehom u tršćanskom Teatru Rosetti na talijanskom jeziku. U Zagrebu je, osim na Kaptolu, Komedija Jaltu izvodila i u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, velikoj dvorani Doma sportova, i na Zagrebačkom velesajmu…

Iako su je postavljala i druga kazališta (u Sarajevu, Zenici, Rijeci, Osijeku, Subotici, Beogradu, Oslu, Beču…), kad je „Komedija“ godine 2010. „vratila“  Jaltu na svoj repertoar, svi su se složili da se „Jalta vratila kući“.