Uskoro premijera satirične komedije Timura Vermesa “Opet on”!

Na proplanku u Berlinu 2011. godine budi se Adolf Hitler prespavavši tako od 1945. do danas te malo pomalo postaje medijska zvijezda. Radnja je ovo debitantskog romana njemačkog autora Timura Vermesa “Er ist wieder da” koji će, nakon brojnih europskih i svjetskih kazališnih adaptacija, uskoro imati i hrvatsku premijeru. Satirična komedija Opet on, u režiji i adaptaciji Marka Jurage te dramaturgiji Jelene Veljače, premijerno će biti izvedena 9. ožujka s početkom u 19.30 sati.

Godine 2012. Timur Vermes izdao je svoj debitantski roman koji je ubrzo nakon izlaska postao hit. Preveden je na 27 jezika, prodan u milijun primjeraka, a nakon brojnih kazališnih adaptacija, snimljen je i film pod nazivom Look Who’s Back. Roman postavlja čitatelja u poziciju da satirično kroz Hitlerovo promatranje promatra današnju politiku, današnje medije i “suvremenog” čovjeka općenito. Paradoks do kojeg nas pisac dovodi da u jednom trenutku, ne stajemo na stranu Hitlera ali postajemo itekako svjesni da se uvelike počinjemo slagati s najvećim zločincem 20 stoljeća.

Ova komedija ne tematizira zločine drugog svjetskog rata niti brani postupke nacističke vladavine Adolfa Hitlera. Ova komedija je satira o suvremenom čovjeku; počesto neukom, provincijalnom, koji je politički nepismen i nerijetko zaveden medijima i PR-om. Na više se mjesta u “komadu” postavlja pitanje može li suvremeni intelektualac pobjediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom“– izjavio je redatelj Marko Juraga te je dodaje: “Ovaj roman je jedan od naboljih satiričnih romana posljednjih deset godina te su njegove scenske adaptacije s velikim uspjehom postavljane na mnoge europske pozornice. Njegov sadržaj pruža “punokrvnu komediju” – dodao bih pametnu komediju.

Dražen Čuček pojavljuje se u naslovnoj ulozi Adolfa Hitlera, a Jelena Veljača dramaturški je obradila zahtjevan Vermesov tekst. “Satirička drama o povratku Hitlera problematizira nekoliko gorućih pitanja suvremenog zapadnog svijeta. U prvom redu, dakako, propituje koliko je Europa kriva za rast jačanja desnice, koliki smo i danas rasisti prema strancima, a u drugom, donosi na pladnju ono što je bizarni fakat modernog društva – pitanje može li doista svatko s dovoljnim brojem klikova na netu danas postati zvijezda i jesmo li dovoljno slijepi da pored zdravih očiju “na vlast”/na televiziju dovedemo (opet) i samog Hitlera“ – izjavila je Jelena Veljača.

Više o predstavi