Omiljena adventska predstava ponovo u Komediji!

U selu Mučnome Potoku vlada velika užurbanost i posvemašnja briga koje je uzrok ne tako davno iznašastje staroga Božićnoga prikazanja o kojem se svojedobno pisalo u listu „Zvonček horvatskoga glasa“, a koje je potom zagubljeno. Da bi se staroslavna starina obnovila, župnik Juraj pl. Baneković, otevši prikazanje miševimah, potjera svoje ovčice kulturnu uzdignuću i seljane prisili k učenju teksta i okušavanju glumačkih vještina što su Oni vitežki podnijeli i glavni pokus samo što nije počeo… Veselje i diku cielom ubavom Mučnomu Potoku dobaviše i vesele viesti u kojimah se se doznalo da LADO svojim nastupom želi uveličati cieli taj nemali događaj obnavljanja ponosne starine…

Kratki je ovo sadržaj Veselog božićnog prikazanja s pjevanjem i kolom NARODIL SE MLADI KRALJ, koji i ove godine u Komediji s radošću izvode glumci Kazališta “Komedija” i Ansambla LADO.

Najdraži događaj kršćanskoga svijeta – Kristovo rođenje, siromašni međimurski seljak opjevao je na sebi svojstven melankoličan, gdjekad i duhovit način. Neumorni sakupljač narodnih napjeva dr. Vinko Žganec prikupio je tu jednostavnu a toliko osebujnu i neposrednu poeziju u zbirci „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja“. Premda je to zapravo melografska zbirka, skladatelj Tomislav Uhlik nije se služio notnim zapisima, već je njima pridružen tekst uglazbio po vlastitoj volji i nadahnuću. Predstava je praizvedena 13. prosinca 2000. u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama „Lado“.Kroz pet stavaka, koji čine krajnje slobodnu stitlizaciju međimursko-podravskoga glazbenog izričaja, pjevači i glazbenici Ansambla LADO te glumci Kazališta „Komedija“ vode nas od Navještenja, preko Marijina i Josipova lutanja u potrazi za prikladnim mjestom za porod, do Tri mudraca koji, slijedeći zvijezde, nalaze malog Isusa, od uspavanke koju Marija nježno pjeva svome djetešcu do velikoga završnog veselja u Betlehemu koji gori u svjetlosti.

Oslanjajući se na bogatu tradiciju kajkavskih božićnih prikazanja, koje je još prvi biskup zagrebački Čeh Duch donio u Zagreb u 11. stoljeću (Tractus stelae) na latinskom izvorniku, „Komedija“ nastavlja taj sjajni niz s ovom božićnom predstavom. Radost Božića potaknulo nas je na humorističan prikaz življenja Isusova rođenja u našim selima. Naivnost i oporost sjeverozapadne Hrvatske omogućavaju i takav pogled na prikazbe koje su se o Božiću „spelavale“ unatrag nekoliko stoljeća po mnogim našim crkvama.

Potreba kako je i humor potreban upravo u ove blagdanske dane jest srednjoeuropska tradicija češke i poljske „vesele priče“, a i nama bliži uzor – Isusovačko kazalište; naime, i dandanas sjemeništarci upravo o Božiću izvode razne komedije kao obvezni dio školovanja, a o Uskrsu se izvodi „ozbiljan“ moralno – didaktički komad iz bogate crkvene dramske prošlosti.

Nadamo se da će ovakva božićna čestitka, u duhu „Komedije“, razveseliti svakoga koji je spreman otvorena srca primiti duh Božića.

Naručeno od strane Ansambla LADO i temeljeno na pučkim božićnim tekstovima iz Međimurja koje je zapisao i objavio Vinko Žganec, djelo Narodil se mladi kralj nastajalo je stavak po stavak, da bi naposljetku, koncem 1992., poprimilo razmjere kantate, koja je potom preimenovana u božićno prikazanje. I baš kao takvo ono je, nakon niza koncertnih izvedbi, godine 2000. uprizoreno u Kazalištu Komedija u suradnji Ansambla LADO i Kazališta “Komedija” i tu se, u predbožićno vrijeme prikazuje sve do danas. Autori ovog veselog božićnog prikazanja s pjevanjem i kolom su Tomislav Uhlik i Vid Balog, redatelj je Vid Balog, a dirigent Bojan Pogrmilović.

Sudjeluju glumci Kazališta „Komedija“ Damir Lončar, Ivica Zadro, Adalbert Turner, Dubravka Ostojić, Vid Balog, Ivan Magud, Jasna Palić Picukarić, Saša Buneta, Davor Svedružić / Adnan Prohić, Adam Končić i Goran Malus te Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO i njihovi solisti Kristina Opačić Vrućina / Ana Drobina, Dubravko Radić / Pavo Begovac i Dijana Banek / Anita Huđek.

Izvedbe su 5., 6., 7., 9. i 10. prosinca u 19:30 sati u kazalištu Komedija. Ulaznice su u prodaji na blagajnama Kazališta i u sustavu ulaznice.hr