Oproštaj od “Aide”

U petak, 29. 11.2019.  i u subotu 30. 11.2019.  u Kazalištu „Komedija“ posljednji će put biti izveden jedan od najomiljenijih svjetskih mjuzikala – AIDA Eltona Johna i Tima Ricea. Sretnici koji su na vrijeme nabavili svoje ulaznice po posljednji će put gledati Renatu Sabljak kao nubijsku princezu Aida, Đanija Stipaničeva kao vojskovođu Ramadesa, Vandu Winter kao princezu Amneris. Igora Barberića (Fabijan Pavao Medvešek u alternaciji) kao Mereba, Adalberta Turnera (umjesto ozlijeđenoga Ljube Zečevića) kao Amonasra, Nedima Prohića kao Faraona, te Željka Veverec i Mateja Majerle igraju Nehebku. Zbor, baletni ansambl i orkestar Kazališta Komedija pod ravnanjem su Dinka Appelta, redateljica je Dora Ruždjak Podolski, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, a koreografiju Igor Barberić.

Hrvatska praizvedba ovog popularnog mjuzikla bila je daleke 2005. Svečana premijera održana je na Jarunu, u okrilju kulturne manifestacije Jarunfest. Prepune tribine na Jarunu, stojeće ovacije ansamblu i autorskom timu nagovijestile su dug život „Komedijinoj“ Aidi.  U glavnim su ulogama tada bili Renata Sabljak (Aida), Danijela Pintarić (Amneris), Đani Stipaničev (Radames), Ervin Baučić (Zoser), Igor Barberić i Nikola Milat (Mereb), Ljubo Zečević (Amonsaro), pok. Vlado Kovačić i Boris Barberić (Faraon) te Ivana Starčević i Željka Veverec (Nehebka), uz sudjelovanje orkestra i baleta Kazališta Komedija i velikoga ansambla

„Aida“ je gostovala na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u Osijeku, na Festivalu Ljubljana na Križankama te u Slavonskom Brodu.

Godine 2008. u ulogu Aide nakratko „uskače“ Vanda Winter. Nakon povratka s porodiljnog opusta Renata Sabljak se vraća naslovnoj ulozi i s istim je žarom igra do danas. Nakon nekoliko godina stanke, početkom 2018. „Aida“ se na velika vrata vraća na „Komedijinu“ pozornicu, u gore navedenom postavu.

U arhivu Kazališta „Komedija“ bit će zapisano 90 izvedbi i preko 10.000 gledatelja, a u srcima gledatelja i svih izvođača ova će predstava zauvijek imati posebno mjesto.