Ayllu: Večer andske glazbe, koncert

Ayllu: Večer andske glazbe, koncert

Kada

Petak, 10.3.2023.    
20:30 - 23:00

Kategorija

U carstvu Inka na kečua jeziku pojam Ayllu značio je zajednicu ljudi koja se bavi istim poslom. Ponukan tim nazivom Robert Lovrić osnovao je 1978. god. glazbenu grupu Ayllu, pa okupio entuzijaste, koji se bave istim poslom – sviranjem. Od tada grupa Ayllu neprekidno djeluje.
Brojni su vrsni glazbenici na originalnim glazbalima Anda sudjelovali u životu Ayllu podupirući njen opstanak i razvoj do današnjih dana. U prvom sastavu osim osnivača Roberta Lovrića, članovi su bili bolivijski studenti hrvatskog porijekla Enrique Alejandro Gonzales, Javier Gonzales i Jorge Fernando Kirigin, te Bolivijac Milton Arandia Antezana koji je studirao u Zagrebu, a uskoro im se pridružuje i Darko Horvat .
Grupa je ubrzo postala vrlo popularna i svojom svirkom privukla simpatije brojnih Zagrepčana željnih učenja muziciranja na autohtonim glazbalima stanovnika Anda. Tako je nastala ideja da se osnuje “Školica” iz koje su potekli novi članovi: Igor Paro, Magdalena Polgar i Zrinka Božičević Plavec , koja je od tada stalni član grupe.
Brojna su glazbala očarala hrvatsku publiku i prenosila duh Anda: tradicionalni puhaći instrumenti su: kena (uzdužna flauta bez piska, napravljena od trske, kosti ili drveta), njezini srodni instrumenti kena-kena i kenacho, zatim sikus, niz cijevčica od trske različitih dužina povezanih u dva reda koje su poznate kao Panova flauta, te žičani instrument charango nastao dolaskom Španjolaca u te krajeve kao modifikacija gitare i mandoline .
Grupa Ayllu približila je širokoj publici glazbu i kulturu starih Inka, ali i sačuvane kulture koje su se prostrirale od Ekvadora, Perua do Bolivije. Tako je i repertoar grupe Ayllu sastavljen je od autohtonih narodnih pjesama Ekvadora, Perua i Bolivije. Notni zapisi tih pjesama ne postoje.
Putujući tim krajevima, članovi grupe Ayllu skupljali su pjesme, aranžirali ih i obradili. U repertoaru su i neke pjesme što su ih obradili stari barokni kompozitori, svećenici, koji su živjeli u nizinskim krajevima Bolivije.
Melodije su istodobno melankolične i ritmične, a razlikuju se od kraja do kraja po instrumentariju. Tako su, recimo, u Ekvadoru i Peruu, uz tradicionalne instrumente zastupljene mandolina i violina, a gitara je prisutna u svim krajevima još od španjolske kolonizacije.
Pjesme su tematski ljubavne, težačke i onomatopejske te će vas svaki koncert grupe Ayllu s njima provesti vjetrovitim, visokim i hladnim krajevima Anda, sve do toplih i vlažnih krajeva Amazone.