N. Simon: TRAČEVI

N. Simon: TRAČEVI

Kada

Utorak, 30.4.2024.    
19:30 - 21:30

Kategorija

Tračevi Neil Simona njegova su jedina farsa.

Pisac koji je pisao nježne situacijske komedije, u trenucima vlastite poljuljanosti i osobne krize odlučio je sam sebe razvedriti farsom. Bio je to njegov recept protiv tuge i depresije, lijek za osobna razočaranja i opću krizu smisla. A to je značilo dotjerati karaktere do granice izdržljivosti, na rub karikature, gurnuti ih u kaos u kojem se njihovi brižno izgrađeni životni modusi ruše kao kao kula od karata.

Jasna su pravila farse: moramo gledati junake koji se nalaze u nevolji. Gadnoj nevolji. Tragičare. Način na koji se oni pokušavaju izvući iz neprilike u kojoj su se zatekli nama je smiješan. Smiješan nam je zato jer ih prepoznajemo: prepuni su mana, sebičnosti i oholosti, sitnih i krupnih slabosti. Poroci su im u krvi, prikrivanje vlastitog jada njihova je neprestana dužnost. Zato im se smijemo kad se, suočeni s problemom, zakopavaju sve dublje i dublje.

Takve je junake Neil Simon stavio u Tračeve, ljude visokog društva, ljude iz politike i medija. Ljude koji ovise o javnoj slici, o onome što drugi misle o njima, o onome što se o njima priča. Iako je ovaj komad napisan osamdesetih godina prošlog stoljeća vizionarski je anticipirao slabosti društva u kojem živimo danas. Društvene mreže nametnule su suvremenom društvu ovisnost o javnoj slici, lažnoj slici koju protagonisti sami kreiraju kako bi izgledali bolji. A to je upravo ono čemu se Simon ruga.

On će svoje likove okrnjiti  smiješnim tjelesnim povredama: jednog su ukočila leđa, drugi je istegnuo vrat, ljepotici su natekla usta, druga je u svrabu od alergije. Psihijatar je lud, odvjetnik je gluh, simboli moći su se rasuli po podu kao pribadače na koje se u svakom trenutku svi mogu nabosti. A sve to zbog jednog pucnja iz pištolja, zbog jednog poteza nekog očajnika tamo u pozadini koji je odlučio da na trenutak prekine tu iscrpljujuću igru lažne fasade.

Naš je pisac zabavio sebe probušenim balonom ispraznosti, čvrstom šakom kojom je udario u sliku elegancije, uglađenosti i moći. Nad lažnim veličinama, u njihovoj pogubljenoj strci, širio se i dalje šum tračeva. Govorkanja. Glasine. Njihov najveći strah.

Takvim se ljudima trebalo narugati drastično. Do kraja. Ne komedijom, nego farsom.

Zbog svih tih motiva danas igramo ovaj neobično mudri komad: danas kad nas javna slika guši više nogo ikad i udaljava nas od suštine.

Nije ga bilo teško adaptirati na lokalne prilike, približiti ga ljudima koje znamo, prepoznajemo oko nas. Karakteri su toliko dobro napisani da sami nameću usporedbe s licima iz novinskih članaka i televizijskih formata, a njihov očajni napor da se održe na pozicijama srećemo svaki dan. To su naši ljudi, ta lažna elita, ti moćnici bez pokrića.

Liječimo sami sebe i našu publiku smijući se tragičarima koji plaćaju zbog svojih mana. Taj smijeh je jedina pravednost kojoj se još možemo nadati.

Nina Kleflin, redateljica

NEIL SIMON
Režija, prijevod i adaptacija: NINA KLEFLIN

IGRAJU:
Armin Ćatić – Krešimir Bosiljevac, odvjetnik gradonačelnika
Martina Stjepanović Meter – Kristina Markač Bosiljevac, odvjetnica,
njegova žena
Antonio Jakupčević – Denis Genc zvan Deni, porezni stručnjak iz
gradske uprave
Matea Grabić Ćaćić – Klara Matić Genc, urednica modnog časopisa,
njegova žena
Dejan Fajfer – Ernest Kaminski zvan Erni, klinički psihijatar
Selena Andrić – Korina Malenica Kaminski zvana Kuki, televizijsko
lice, njegova žena
Matija Kačan – Sven Šurla, mladi političar iz Gospića
Tena Milić Ljubić – Katarina Rončević Šurla zvana Kiki, influencerica,
njegova žena
Marijan Josipović – Nikola Čulo, policajac prve postaje zagrebačke
Matea Bublić – Marija Božić, inspektorica prve postaje zagrebačke