In memoriam: prof. Mihovil Dulčić (4. siječnja 1938. – 6. siječnja 2023.)

Dijalektolog i akcentolog, profesor Mihovil Dulčić umro je u 86. godini. Puna četiri desetljeća bio je stalni suradnik kazališta Komedija kao lektor i jezični savjetnik u predstavama te lektor programskih knjižica.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Hrvatskom radiju, tadašnjem Radio Zagrebu bio je, od 1970., zaposlen kao šef spikerske, lektorske i inspicijentske službe, a od 1971. bio je i lektor te, od 1990., pročelnik odjela lektora i spikera. Svojim je predavanjima uvelike pridonio stvaranju kvalitetne lektorske službe, a utemeljenjem prve spikerske škole na Radio Zagrebu, zajedno s Vladimirom Mahovlićem, odgojio je naraštaje spikera. U radijskim emisijama Govorimo hrvatski i Hrvatski naš svagdašnji brinuo se za dobar govor i slušateljima pružao jezične savjete. Kao akcentolog i dijalektolog radio na tridesetak TV drama i komedija.

Kao zaljubljenik u kazalište i glumce, za dobar govor brinuo se i u sedamdesetak predstava kazališta Komedija. Počeo je, i završio, s Klupkom Pere Budaka, 1966. u njegovoj režiji, a 1999. u režiji Aide Bukvić čija je predstava igrala do 2012. Radio je na brojnim mjuziklima (od Guslača na krovu, preko Aplauza, do Chicaga) i operetama (od Lijepe Helene, preko Zemlje smiješka, do Male Floramye) te u Gotovčevu i Komedijinu glazbenom igrokazu Đerdan.

Najviše je surađivao u komediografskom repertoaru, lektorirajući postave Shakespeareovih, Goldonijevih i Krležinih djela; komadâ Bertolta Brechta, Neila Simona, Jeana Anouilha, Eduarda de Filippa i Fadila Hadžića; jezično specifičnih djela poput Svoga tela gospodar Slavka Kolara i Dubravka Ivana Gundulića te brojne druge.

Posljednji ispraćaj prof. Mihovila Dulčića je u četvrtak, 12. siječnja 2023. u 10 sati u krematoriju na Mirogoju.

Obitelji izražavamo iskrenu sućut.