Budala za večeru

Komedija

Svake srijede bogati izdavač knjiga Pierre Brochant i njegovi prijatelji sastaju se na večeri i natječu se koji će od njih na taj sastanak pozvati veću – budalu: osobu s neobičnim idejama i strastima kojoj će se svi moći smijati. Kad Pierre upozna neobičnog čovjeka koji može satima pričati o svojoj zbirci skulptura od šibica, učini mu se da mu pobjeda u toj gruboj igri ne može izmaknuti. No, Pierreu se ukoče leđa te on i njegov novi prijatelj ne stižu na večeru: u potpunom urnebesu nesuđena žrtva i njezin tlačitelj zamjenjuju uloge.

[supsystic-gallery id=22 position=center]

Francis Veber francuski je scenarist i redatelj koji se proslavio tijekom sedamdesetih godina brojnim skečevima, komičnim pričama i kazališnim predstavama. Njegov precizan spisateljski osjećaj za izgradnju komičnih zapleta potvrđuju i naslovi “Tri bjegunca”, “Dan očeva”, ali i “Budala za večeru” (“Le Diner De Cons”), svi adaptirani i za film. Oskarom nagrađenom češkom redatelju Jiriju Menzelu (“Strogo kontrolirani vlakovi”, 1966.) ovo je već šesta režija u Hrvatskoj – podsjetimo samo na Komedijine hitove “Nemoćnik u pameti” i “Buba u uhu” koji su još uvijek na repertoaru.

autor: Francis Veber
prevodilac:  Vladimir Gerić
redatelj:  Jiří Menzel
scenograf: Tomislav Ruszkowski
kostimografkinja: Mirjana Zagorec
nastupaju:  Igor Mešin (Francois), Damir Lončar (Pierre), Ivica Zadro (Leblanc), Davor Svedružić (Cogne), Sanja Marin Ožbolt (Christine), Jasna Palić Picukarić (Marlene), Niko Pavlović (Pascalov glas)

Predstava je primjerena za sve uzraste.
Premijera: 25. listopada 2002.
Pune cijene ulaznica: 50, 40, 30 kuna.
Trajanje: oko 120 minuta (stanka uključena).


NAPOMENA: Stranice ove predstave pripadaju arhivi – podaci su zadnji put ažurirani kad je predstava bila na repertoaru Kazališta. (Iznimka su linkovi na biografije trenutno aktivnih članova Komedijinog ansambla.) Molimo da nas obavijestite ako primijetite neki neispravni link. Hvala!