BYRON

 

Darko Domitrović – Miro Gavran: BYRON, mjuzikl

Skladatelj: Darko Domitrović
Libretist: Miro Gavran
Aranžer: Ante Gelo
Mentor: Vlado Štefančić

Dirigent: Dinko Appelt, Davor Kelić (od 19.3.2018.)
Redateljica: Ivana Čoh
Koreograf: Bojan Valentić
Scenograf: Stefano Katunar
Kostimografkinje: Elvira Ulip i Iva Šimunović
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar
Autor projekcija: Ivan Lušičić Liik

Asistent režije: Tomislav Krstanović
Oblikovatelj tona: Mario Stanin
Soliste uvježbao: Darko Domitrović
Zbor uvježbao: Dinko Appelt
Asistent scenografa: Tin Vlainić
Korepetitor: Krešimir Batinić
Trenerica akrobacija na svili: Anita Simikić

[supsystic-gallery id=7 position=center]

Uloge:

LORD BYRON, engleski pjesnik: Đani Stipaničev / Dražen Bratulić
BRIGITTE, starija, udana kći austrijskoga generala: Sandra Bagarić / Vlatka Burić Dujmović
MARIA, mlađa, neudana kći austrijskoga generala: Danijela Pintarić, Lucija Jelušić (od 19.2.2018.)
GITA (Leonessa da Venezia), zavodnica iz Venecije: Nina Kaić Madić / Biba Novak / Mateja Majerle
FLETCHER, Byronov batler: Dražen Čuček / Ronald Žlabur
GENERAL, general austrijske vojske: Adalbert Turner / Ervin Baučić
LUCRETIA, vlasnica hotela “Amor”:Mila Elegović / Jasna Bilušić
MONIKA, konobarica u hotelu “Amor”: Aleta Arbanas, Biba Novak
GIULIO, ravnatelj talijanske policije: Nedim Prohić
TONI, talijanski policajac: Ivan Magud
LUIGI, talijanski policajac: Adnan Prohić
Duet na svili: Mateja Ivanković i Emil Kuzminski
Stihove She walks in Beauty interpretira Dražen Bratulić / Rade Šerbedžija

U ostalim ulogama:

ZBOR KAZALIŠTA KOMEDIJA:
Aleta Arbanas, Boris Barberić, Dario Došlić, Jadranka Gospodnetić, Mateja Majerle, Dora Masle, Dragan Peka, Sofija Široka, Matija Škvorc, Dario Štulić

BALETNI ANSAMBL KAZALIŠTA KOMEDIJA:
Marko Herceg, Mario Jukić, Emil Kuzminski, Tamara Masnjak, Ivana Mesec, Mateja Ivanković

 

ORKESTAR KAZALIŠTA KOMEDIJA:
Berislav Antica, Berislav Arlavi, Tomislav Babić, Mirta Balog, Andrija Bosanac Schrotter, Josip Cvitanović, Ivana Divić, Zlatan Došlić, Alan Dović, Terezija Grilec Nežmahen, Vinko Grubišić, Petar Haluza, Katarina Horvat, Juraj Janjić, Gorjana Jurilj, Doris Karamatić, Miro Markuš, Dean Melki, Matej Milošev, Martin Petračić, Stanko Radiković, Ramon Reberšak, Hrvoje Rupčić, Luko Stanović, Melita Šafran – koncert majstor), Borna Šercar, Ljiljana Šoštarić Reberšak, Saša Špoljar, Vlasta Vanječek, Lidija Vuletić, Daniela Zmazek, Ivan Zovko, Vanja Žingerlin

Inspicijent: Zlatko Kelnerić
Šaptačica: Dorotea Krivec

Svečana premijera: 24. veljače 2017.
Predstava traje oko 2 i pol sata s pauzom
Cijena ulaznica: 80 i 120 kn

Press:
Večernji list (Denis Derk)

Jutarnji list (Jagoda Martinčević)

Vijenac (Dora Dunatov)

Kazalište.hr (Leon Žganec-Brajša)

 

Radnja se odvija 1820. godine u Veneciji – u središtu zbivanja su dvije sestre zaljubljene u istog muškarca, engleskog romantika, pjesnika Lorda Georga Gordona Byrona. Sestre Maria i Brigitte su Austrijanke, a njihov otac je general poslan kao vojni zapovjednik u Veneciju koja je nakon napoleonskih ratova pripala austrijskoj kruni. Venecijanci se bune protiv nametnutoga gospodara, a njihovu pobunu podupire i sam Byron, tako da se njegova emotivna ljubavna priča odvija na pozadini snažnih društvenih i političkih previranja. Kroz ovu dinamičnu priču punu neočekivanih obrata prodefilirat će dvadesetak simpatičnih junaka zapletenih u neočekivane ljubavne i životne zamke .
U vremenu nesklonom emocijama, naši junaci će doživjeti najsnažniju uzvišenu ljubav koja će ih povesti u dramatične i u komične situacije. Univerzalna priča u romantičnoj, putenoj Veneciji 19.st. u kojoj se zrcali Europa s junacima koji dolaze iz različitih naroda, zagrljena snažnom i plemenitom glazbom, majstorskom režijom i raskošnom orkestracijom povest će nas prema nezaboravnoj kazališnoj čaroliji.

***

Mjuzikl Byron, nastao u izvrsnoj kombinaciji pera i nota vrsnih Mire Gavrana Darka Domitrovića, donosi burnu ljubavnu priču Lorda Byrona za njegova boravka u Veneciji 1820-ih godina. U poznatog engleskog romantika i pjesnika Lorda Georga Gordona Byrona zaljubljene su dvije sestre, Maria i Brigitte, Austrijanke čiji je otac kao vrhovni vojni zapovjednik poslan u Veneciju koja je nakon napoleonskih ratova pripala austrijskoj kruni. Ne​ ​prihvaćajući nametnute austrijske gospodare, Venecijanci protestiraju i potiču društvena previranja i pobune. Pobunama se priključuje i sam Byron, koji u ta burna politička vremena doživljava uzvišenu ljubav punu dramatičnih, ali i komičnih situacija. Tako se paralelno s političkom napetošću koja raste u Veneciji raspl​e​će i Byronova ljubavna, ali i životna priča, koja ga, između ostaloga, dovodi i do tajanstvenog armenskog samostana. Rastrgan između različitih aspekata svoje ličnosti, u toj raskoši i borbi između dobra i zla u sebi, u Byronu možemo prepoznati svu složenost vlastitih životnih izbora, tajnih želja i varljivih životnih situacija. Iako se možda ne možemo poistovjetiti s mnogim njegovim izborima, teško ga je ne zavoljeti u isto vrijeme dok u nama pobuđuje različite emocije na životne izbore i reakcije koje je teško opravdati. ​K​od Byrona zadivljuje i njegov politički i društveni angažman koji ga otkriva kao vrlo inteligentnu, životnu i strastvenu osobu, što je u današnjem vremenu vrlo poticajno i intrigantno. U ovoj epizodi iz Byronova života, osim emotivne priče jednog od najčitanijih britanskih pjesnika, pratimo priče i drugih junaka ovog mjuzikla, zapletenih u razne neočekivane ljubavne i životne obrate. Kako se radnja mjuzikla događa u vrijeme karnevala, uz prave karnevalske maske, padaju i mnoge svakodnevne maske Byronovih znanaca i prijatelja. Univerzalna ljubavno-životna priča koja se odvija u Veneciji 19. stoljeća, s junacima koji dolaze iz različitih krajeva i nacionalnih naboja, nagovješ​ćujući današnju multikulturalnost, doživljava svoj vrhunac obogaćena snažnom i plemenitom glazbom, majstorskom režijom i raskošnom orkestracijom, koje će vas očarati na najbolji mogući kazališni način.

NAGRADE: 

Nagrada hrvatskoga glumišta 2018. za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji “Najbolji mjuzikl/opereta”


Partner predstave Byron