Čaruga

Komedija

“Teška ali vjerodostojna tragedija gospodina Jurja Ardonjaka iz Feričanaca u Slavoniji koji je umoren u najneobičnijim okolnostima poradi ljubavi nevjerne mu i bludne supruge što ju je osjećala prema mjerniku Borisu Možboltu te posredno unajmila lupeškog harambašu Jovu Stanisavljevića zvanoga Čaruga da ga ukine sa života i u kojoj se vidi neizmjerna zloća dotične i mnogih drugih, sljepilo pohlepe, pohote i ostalih poroka kao i sramotan kraj gotovo svih zlikovaca.”

U ovoj crnoj komediji slavonskog razbojnika, ženskara i bećara Jovu Stanisavljevića, koji je dvadesetih godina harao Slavonijom, Kušan prikazuje kao kratkovidnoga šeprtlju i smušenjaka, a ne opaka odmetnika. Pravi su razbojnici ugledni građani: svi od reda karijeristi, prevaranti, lihvari, licemjeri i ubojice. Koristeći se modelom “pučke komedije s pucanjem”, Kušan se poigrava stereotipima, situacije ispunjava briljantnim humorom, a komediju “začinja” sočnim slavonskim dijalektom.

“Kušanov tekst doživio je pravi preporod, kao da je jučer napisan, konotacije na našu suvremenost upravo su nevjerojatne. No to nije povod ovoj predstavi. Njezin smisao je glumačka igra. (Glumci su) uživali (…) gradeći s pravom mjerom igru i pjesmom na glazbu Ozrena Depola razgalili publiku. Damir Lončar nije se nadmetao gradeći svoju ulogu, već je kao pravi, mudar redatelj, teret predstave rasporedio na sve likove. Rezultat je urnebesna predstava (…), suvremeno i duhovito djelo koje će zacijelo dugo biti na repertoaru.”
(Želimir Ciglar, Večernji list, 18. 1. 2003.)

“Glumac-redatelj Damir Lončar (…) zanatski vješto isprepliće konvenciju vodvilja s pučkom komedijom i gradi predstavu autentične i dojmljive atmosfere, s puno patine i manira ranih dvadesetih godina prošloga stoljeća. Pri tome veliku pomoć ima i u scenografu Ivi Knezoviću koji s jednostavnošću i promišljenom ilustrativnošću dekorira različite prostore igre (…) te posebno u kostimografkinji Mirjani Zagorec čiji su elegantni kostimi s filmičnom stilizacijom posredovali šarm tog vremena. Osnovni glumački ton predstavi svojom je kreacijom dao sam Damir Lončar. Upečatljiva facijalna mimika, gotovo svaki pokret pretvoren u nenametljivi i efektni geg te dojmljivost reakcija na tuđe postupke presudno su odredili njegov suptilno-karikaturalni portret tog lika. (…) S jednakim osjećajem za geg i komunikaciju s partnerima svoje su kreacije ostvarili Ivica Zadro i Željko Duvnjak, dok je Mila Elegović Balić spretno i slikovito, stalno balansirajući na rubu iracionalnog, gradirala ćudljivosti, afektiranosti i zavodljivosti. Vrlo duhovitu ulogu ostvario je i Davor Svedružić…”
(Hrvoje Ivanković, Jutarnji list, 19. 1. 2003.)

“Lončar je scenski vrlo dobro uspio razigrati dinamičnost Kušanova teksta koji je već sam po sebi izuzetno scenski podatan ne samo zbog dinamične radnje, već i zbog jezika kojim likovi govore (…), kao i zbog sjajno tipiziranih dramskih lica koja glumcima nude bogati materijal. (…) Desila se jedna od onih predstava koje, unatoč potpuno konvencionalnom glumačko-režijskom pristupu i poznavanju teksta, pratimo punom pažnjom jer na sceni punokrvno žive i dišu punim plućima. Glumačka je ekipa sjajno uigrana i svatko od glumaca pridonosi cjelokupnom mozaiku, no najviše su oduševili Željko Duvnjak (…), Davor Svedružić (…), Damir Lončar (…) te ženski dio ekipe – Mila Elegović Balić (…) te Jasna Palić Picukarić. (…) Veseli činjenica da se nakon punih deset godina na hrvatskim daskama ponovno može vidjeti jedna od ponajboljih suvremenih domaćih komedija, naročito u ovako kvalitetnom izdanju.”
(Tajana Gašparović, Slobodna Dalmacija, 20. 1. 2003.)


Zlatni smijeh na Danima satire 2003. Davoru Svedružiću za ulogu Josipa Zeljića (jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada).


Zahvaljujemo Vlatku Duliću – Lali na pomoći pri realizaciji produkcije.

autor: Ivan Kušan 
redatelj:  Damir Lončar 
scenograf:  Ivo Knezović 
kostimografkinja: Mirjana Zagorec 
autor glazbe:  Ozren Depolo 

Nastupaju: 
Ivica Zadro (Juraj Ardonjak),
Mila Elegović Balić (Ankica),
Saša Buneta / Adam Končić (Boris Možbolt),
Jasna Palić Picukarić (Tonka),
Željko Duvnjak (Miroslav Frankić),
Davor Svedružić (Josip Zeljić),
Damir Lončar (Jovo Stanisavljević Čaruga),
Zlatko Ožbolt (Nikola Giljetić),
Vid Balog (Adam Žažić)

Predstava je primjerena za sve uzraste.
Premijera: 17. siječnja 2003.
Pune cijene ulaznica: 50, 40, 30 kuna.
Trajanje 150 minuta (stanka uključena).