Čekajući epitaf

Negdje u pitoresknom selu, bilo kojem i bilo gdje, jedna se obitelj bavi tradicionalnim obiteljskim zanatom. Glava obitelji, otac Veselin zadužuje svoju ženu  kao i sve članove obitelji da mu smisle epitaf koji će uklesati na vlastitom grobu. Zašto bi jednog dobrostojećeg seoskog gazdu toliko zanimao vlastiti epitaf, a da pri tome ne boluje ni od kakve neizlječive bolesti? Pa zbog zanata! Cijela je obitelj posvećena ubijanju drugih ljudi, zbog koristi, osvete ili tek zadovoljstva i dosade. I tako već nekoliko generacija. I nije stoga čudno što Veselin već za života želi znati što će mu pisati na grobu, na koji ce način biti zapamćen njegov lik i djelo. No u takvoj vrsti obiteljskog posla nikad ne znaš kad će netko biti brži na obaracu od tebe i tko će na kraju pisati epitafe. Idiličan i superiorno izoliran svijet ove obitelji narušava tek iznenadan posjet čudnovatoga gosta, navodnog slučajnog namjernika Horacija (Igor Mešin). Potreba za dobrim epitafom sve je veća, vremena je sve manje a krug potencijalnih korisnika te sjajne rečenice za vječnost se širi……

Junaci mračne komedije Čekajući epitaf mlade autorice Dore Delbianco svojevrsni su suvremeni Čaruge koji u svojoj kući na rubu šume smišljaju taktike i sastavljaju popise, zdušno nastoje pronaći najbolji način da prežive u svijetu gdje je čovjek čovjeku vuk. I kao takvi, pravi su «materijal» za komediju. Nadrealnost i apsurdnost dramskih situacija naglašava pojavljivanje bake Ardelije, cijom se zaslugom čitava obitelj prepustila strasnoj ljubavi prema oružju, i vatrenom i hladnom.

Redatelj predstave, Damir Lončar, i sam vrstan komičar koji se izmedu ostalog iskušao i u ulogama nespretnih i simpatičnih razbojnika, sa sjajnim glumcima ansambla kazališta «Komedija» zasigurno će uspjeti prenijeti gledalištu intrigantne i iznenadujuce obrate komada te uvjeriti publiku kako i najmračnija tema ima svoju komičnu stranu.
Čekajući epitaf je drugi dramski tekst Dore Delbianco koji se uprizoruje u Zagrebaćkom gradskom kazalištu Komedija. Njena crnohumorna drama Motel Mrak praizvedena je 2003 godine.

autori: Dora Delbianco
redatelji: Damir Lončar
scenografkinja: Dinka Jeričević
kostimografkinja: Danica Dedijer
Autor glazbe:  Dinko Appelt
nastupaju:  Jasna Palić Picukarić/Srđana Šimunović (Duh bake Ardelije), Davor Svedružić (Veselin), Dubravka Ostojić (Lovorka), Renata Sabljak (Ardelija), Vanja Ćirić (Jagoda), Saša Buneta (Darko), Igor Mešin (Horacije Milenic)

Premijera: 16. veljače 2007.