Chicago

Mjuzikl

Burne su dvadesete u Chicagu. Roxie Hart, koja sanja o uspjehu na čikaškim kazališnim pozornicima, ubija svog ljubavnika. U zatvoru susreće svog idola, slavnu Velmu Kelly. Obje ne prezaju ni od čega za svoj trenutak slave.

Hrvatskim gledateljima najpoznatiji po filmu Roba Marshala s Renee Zellweger i Catherine Zeta-Jones u glavnim ulogama, ovaj mjuzikl prvi je put prikazan na Broadwayu u lipnju godine 1975. i od tada se neprestano prikazuje diljem svijeta – uglavnom u manjim produkcijama, ali i u središtima svjetskog glazbenog kazališta. Pjesme All That Jazz i Razzle Dazzle postale su popularne i izvan krugova kazališne publike.

JOHN KANDER i FRED EBB
John Kander rođen je u Kansas Cityju 1927. godine. Glazbeno obrazovanje stekao je na koledžu Oberlin i sveučilištu Columbia. Fred Ebb rođen je 1932. u New Yorku. I on je studirao na sveučilištu Columbia, ali i na njujorškom sveučilištu. Obojica započinju karijeru kao suradnici različitih revija i brodvejskih predstava. Godine 1962. zajedno su napisali dvije pjesme za Barbru Streisand, koja je tada bila zvijezda u usponu – jedna od tih pjesama, “My Coloring Book”, postala je veliki hit, što je Kanderu i Ebbu otvorilo vrata “show bussinessa”. Godine 1965. na Broadwayu postavljaju svoj prvi mjuzikl – “Flora, crvena prijetnja”: u njemu je pjevala još jedna buduća zvijezda – Liza Minnelli. Njihov mjuzikl “Cabaret” (1966.) doživio je izvanredan uspjeh i postao je jednim od najhvaljenijih mjuzikala šezdesetih. Godine 1968. uslijedio je također vrlo uspješan mjuzikl “Zorba”, nastao prema filmskom predlošku. Uz pomoć Boba Fossea 1975. napisali su i postavili “Chicago”. Među ostalim njihovim mjuziklima ističu se i “The Act” (1978.) napisan za Lizu Minnelli, “Žena godine” (1981.), zamišljen za Laurene Bacall te iznimno uspješan “Poljubac žene pauka” (1992./93.) Surađuju u televizijskim i kino filmovima, uz filmske verzije “Cabareta” i “Chicaga”, za film su napisali i nekoliko pjesama koje su postale veliki hitovi. Među njima je najpoznatija naslovna pjesma filma “New York, New York”1977.

BOB FOSSE
Redatelj, koreograf, plesač i glumac. Rođen je u Chicagu 1927. Studirao je balet, step, akrobatski ples i glumu. Na Broadwayu se prvi put pojavljuje kao plesač u reviji “Otpleši mi pjesmu” (1950.). Godine 1953. zapažen i u filmskim mjuziklima “Pusti djevojku na miru” i “Poljubi me, Kato”. Poznatijim je postao filmom “Igra u pidžamama” (1954.) kao koreograf plesne sekvence. Krajem 1960. intenzivno djeluje u glazbenom kazalištu te režira i koreografira predstave među kojima je i “Chicago”. Zahvaljujući flimu “Cabaret” (1972.), koji mu donosi osam Oscara, Fosse je hvaljen kao najbolji redatelj glazbenih fimlmova. Godine 1974. režira i film “Lenny”, a 1979. snima “Sav taj jazz”, tešku priču o životu iza pozornice, sa snažnim autobiografskim elementima. Posljednji film Boba Fossea bio je “Zvijezda 80” (1983.), a posljednji mjuzikl koji je napisao, koreografirao i postavio na scenu bio je “Big Deal” (1986.). Umro je u Washingtonu 1987. godine.

[supsystic-gallery id=19 position=center]

tekst: Fred Ebb i Bob Fosse
glazba: John Kander
stihovi: Fred Ebb
originalna drama:  Maurine Dallas Watkins
prevoditeljica: Ivanka Aničić

dirigent: Dinko Appelt
redateljica: Dora Ruždjak – Podolski
koreograf: Igor Barberić
scenograf: Ivo Knezović
kostimografkinja: Mirjana Zagorec
Asistentica koreografa: Tamara Curić; jezični savjetnik: Mihovil Dulčić; savjetnica za mađarski jezik: Lili Čaki; fotograf: Ivan Balić – Cobra; organizator orkestra: Branko Knotek

Inspicijent: Zlatko Kelnerić
Šaptačica: Dorotea Krivec

nastupaju: Mila Elegović Balić/Renata Sabljak (Roxie Hart),
Bojana Gregorić (Velma Kelly),
Jasna Bilušić/Sanja Marin (Mama Morton),
Dražen Čuček/Igor Mešin (Billy Flynn),
Ljubo Zečević/Dražen Bratulić (Amos Hart),
Hrvoje Banaj/Dragan Peka (Mary Sunshine)

Zoran Simikić/Boris Barberić (Fred Casely), Bojan Valentić/Boris Barberić (narednik Fogarty), Mario Ursić/Zlatan Spiridonović (Martin Harrison), Ivica Kovačević/Zlatan Spiridonović (Harry/Aaron), Dejan Jakovljević/Boris Barberić (liječnik), Dinko Zec (sudac), Bojan Valentić/Boris Barberić (sudski službenik), Ivica Kovačević/Zlatan Spiridonović (predsjednik porote), Boris Barberić/Dinko Zec (krojač), Tina Vrtar Stipić/Morana Paškiević (Liz), Irene Belić/Morana Paškiević (Annie), Larisa Lipovac/Stela Sliva (June), Saša Naumov/Elizabeth Homsi (Hunyak), Ivana Masnjak/Elizabeth Homsi (Mona), Ana Hanić/Stela Sliva (Kitty)

orkestar: Jaroslav Kubiček i Duško Zubalj (klavir), Melita Šafran i Dean Melki (violina), Vanja Žingerlin (mandolina, banjo), Luko Stanović i Tomislav Babić (klarinet), Robert Polgar i Željko Kovačević (piccolo, flauta, saksofon), Andrej Henigman (bariton saksofon, bas klarinet), Ramon Tomislav Reberšak i Ante Dropuljić (trompeta), Juraj Janjić i Marin Ferketin (trombon), Igor Kralj (tuba), Mladen Baraković i Saša Špoljar (kontrabas), Salih Sadiković (bubnjevi), Hrvoje Rupčić (udaraljke)

Predstava je primjerena za sve uzraste. Premijera: 29. i 30. travnja 2004. Trajanje: oko 150 minuta (stanka uključena). Pune cijene ulaznica: 100, 80 i 40 kn.