Jalta, Jalta (1971/72.)

Praizvedba i premijera produkcije: 28. prosinca 1971.
Posljednja izvedba produkcije: 11. veljače 1994.
Produkcija ukupno: 534 predstave, 320.413 gledatelja

Jalta, veljača 1945. Ona glasovita konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet. S državnicima na Jaltu stigla su tri njihova sobara: Rus Griša, Englez Stanley i amerikanac Larry. Oni su zaduženi da čuvaju i zrače rublje šefova triju svjetskih velesila.Sobari su smješteni u staroj vili Aramovski u kojoj domarka Nina Filipovna vodi brigu da se živi u slozi i prijateljstvu. Međutim, jednako kao i njihovi šefovi, i sobari nemaju jedan u drugog povjerenja. Oni, naime, također dijele svijet i možda bi ga nekako uspjeli “podijeliti” kad ne bi bilo “zelene livade”, malog komadića zemaljske kugle koji se nalazi na Antarktiku i o kojem šefovi velikih sila ne znaju ništa. Nina izmiruje sobare: sve dijeli na tri dijela, pa čak i granu na kojoj se vješa rublje. No, baš zbog te grane dolazi do otvorenog sukoba. Naime, Griša kriomice vješa rublje po cijeloj grani. Njegove kolege uhvate ga na djelu i dolazi do velike gužve. Prijeti opasnost da sobari napuste vilu Aramovski. Nina intervenira. Odluči se da bude nježna sa svakim od njih. Otkrije se da je Nina bila nježna samo prema Englezu i Amrikancu. Griša pobjesni. Dolazi do otvorenog obračuna među sobarima. Dvoboj.
I dok traje gužva i tuča, jedna bomba koja se nalazila u vrtu vile, aktivira se. Počinje se okretati, pištati, dimiti… Agenti i generali žele znati sve o “zelenoj livadi”. Sobari šute. Generali ih uvjeravaju da nemaju namjeru dijeliti livadu, sretni što postoji komadić zemlje koji nikome ne pripada i kojega nitko neće dijeliti. Nina se sa sobarima dogovara da će jednoga dana svi zajedno otići na “zelenu livadu”. A možda jednoga dana cijeli svijet postane zelena livada…

libreto: Milan Grgić 
glazba: Alfi Kabiljo 
redatelj: Vlado Štefančić 
dirigenti: Alfi Kabiljo i Ferdo Pomykalo 
scenograf: Duško Jeričević 
kostimograf: Ksenija Jeričević 
koreograf: Tihana Škrinjarić 
korepetitor: prof. Stanko Šimunić, lektor za ruski jezik prof. Marija Miletić, lektor za engleski jezik Peter Robinson

igrali su: Sanda Langerholz (Nina Filipovna, domarka vile Aramovski), Boris Pavlenić (Griša, ruski sobar), Richard Simonelli (Larry, američki sobar), Vlado Krstulović (Stanley, engleski sobar), Ivona Gruenbaum/Marija Geml/Smiljka Bencet (Marfa, sluškinja u vili Aramovski), Lukrecija Brešković Opalk (brigadirka), Josip Fišer (Samuel, sluga u vili Aramovski), Mato Jelić (Ruski general), Tedy Sotošek/Branko Kubik/Vlado Kovačić (Američki general), Vladimir Leib/Vladimir Puhalo/Eugen Franjković (Engleski general), Aleksandar Gruenbaum/Ljubo Zečević (Tomakejev, šef ruskih generala), Ivica Kunej/Vladimir Puhalo/Darko Srića (Macky, šef američkih agenata), Martin Sagner/Nedim Prohić (Petronius, šef engleskih agenata) Uz sudjelovanje Zbora i orkestra Kazališta “Komedija”, Studija za suvremeni ples i instrumentalnog sastava L.P.&S.

Redatelju VLADI ŠTEFANČIĆU godine 1973. dodijeljena je Nagrada Grada Zagreba za režije prvih domaćih mjuzikla “Jalta, Jalta” i “Dundo Maroje 72”

U sezoni 1980./1981. obnovljeni su scena i kostimi. Autorski tim obnove: redatelj Vlado Štefančić, dirigenti Alfi Kabiljo i Veseljko Barešić, scenograf Zvonko Šuler, kostimografi Ksenija Jeričević i Doris Kristić, koreografkinja Tihana Škrinjarić, zborovođa Branko Starc


MP3 DOWNLOAD:
NEKA CIJELI SVIJET (reklamni isječak 1’04”, 1.106 kB) S. Miladinov – Langerholz, zbor ZGK “Komedija” i Revijski orkestar HRT-a. Dirigent A. Kabiljo.
ŠTO ĆE BITI SUTRA (reklamni isječak 1’06”, 1.180 kB) S. Miladinov – Langerholz, zbor ZGK “Komedija” i Revijski orkestar


NAPOMENA: Stranice ove predstave pripadaju arhivi – podaci su zadnji put ažurirani kad je predstava bila na repertoaru Kazališta. (Iznimka su linkovi na biografije trenutno aktivnih članova Komedijinog ansambla.) Molimo da nas obavijestite ako primijetite neki neispravni link. Hvala!