Janica i Jean

Kazalište “Komedija”, Samoborfest d.o.o. i Tamburaški orkestar HRT-a u suradnji.

Samobor, ljeto godine 1813. Vrijeme je francuske okupacije, a francuski časnici smješteni su po samoborskim “boljim kućama”. U jednoj takvoj, kod obitelji Kleščić, zagledaju se mlada Janica i naočit francuski poručnik Jean. Ali, vrijeme je da Francuzi napuste ilirske provincije i da se povuku iz Samobora…

U vrijeme kad je Sava dijelila francuske provincije od Austro-Ugarske, pa je za tadašnje Samoborce Zagreb bio inozemstvo, doista su se – onako kako to zamišlja autor ovog djela – mogli jedno u drugo zagledati Janica i Jean. U francuskoj okupaciji bilo je manje krvi i više nadmudrivanja oko plaćanja poreza i sličnih dadžbina, a Samoborcima je, umjesto traumatičnih sjećanja, u pamćenju i općoj upotrebi ostalo nekoliko kulinarskih sastojaka i recepata. Osim priče, ovo djelo jedinstvenim čini i to što prvi put glazbu u nekom mjuziklu izvodi – tamburaški orkestar, za koji je i pisana. Uz prokušani “Komedijin” ansambl ističemo i pobjednika dječjeg Eurosonga Dinu Jelusića u ulozi Janičinog brata Ivice.

glazba: Siniša Leopold 
libreto: Robert Škiljan 
redatelj: Vlado Štefančić 
dirigent: Siniša Leopold 
scenograf: Ivica Antolčić 
kostimografkinja: Mirjana Zagorec 
koreografkinja: Sonja Kastl 
nastupaju: Vlatka Burić (Janica), Đani Stipaničev (Jean), Lukrecija Brešković (Marica), Boris Pavlenić (Bourbonne), Dražen Čuček (Josip), Vid Balog (Emile), Adam Končić (Marko), Larisa Marak (Katica), Robert Bošković (Juraj), Vlado Kovačić (Janko), Ranko Tihomirović (Jozo), Dino Jelusić (Ivan)
Uz sudjelovanje Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije, baleta, zbora i orkestra Kazališta Komedija.

Predstava je primjerena za sve uzraste.
Premijera: 20. veljače 2004.
Trajanje oko 100 minuta (stanka uključena).