KORAK PO KORAK

Peter Quilter: KORAK PO KORAK

ili

ŽENE NA RUBU PROVALIJE

Koprodukcija Kazališta Komedija i Kazališta Planet Art

Prijevod, adaptacija, režija i scenografija: Marko Torjanac

Kostimografija: Đurđa Janeš

Oblikovanje svjetla i zvuka: Darko Crnčević
Skladatelj: Milorad Stranić

Fotografkinja: Ines Novković

Dizajn: Axis dizajn 

 

Uloge:
Monika: Vanda Winter
Sofija: Jasna Bilušić
Paula: Marija Jerneić

Premijerne izvedbe: 19., 20. i 21. prosinca 2021. u Klubu Kazališta Komedija

[supsystic-gallery id=51]

RIJEČ REDATELJA

”Lažima nije mjesto u planinama. Maske obmane razbijaju se svojom kamenom prirodom.”

Svaki uspon predstavlja izazov. Osvajanje planinskih vrhunaca zbog toga je uvijek metafora životnih izazova, izbora, vlastitih snova kao i neizvjesnosti života samog. U podnožju planine koju želimo osvojiti, na samom početku puta, baš kao i u mladosti, zajedno se sa svojim prijateljima, nalazimo na manje više istim startnim pozicijama; sve su nam mogućnosti još otvorene, svi snovi ostvarivi, a prije svega sve nas krasi isti entuzijazam, optimizam kao i velika očekivanja. Svi se nadamo da ćemo uspon što uspješnije savladati, osvojiti vrhunce kojima stremimo i zadovoljni s vrha pogledati prema putu koji smo prešli…

No, kad jednom krenemo, bez obzira izaberemo li svoj put sami ili nam je on na bilo koji način nametnut, uspon nam donosi lakše ili teže prepreke. U skladu sa svojim procjenama, uvjerenjima i okolnostima krećemo se putevima, stazama ili prečicama pri čemu se nerijetko dogodi i da zalutamo, odlutamo ili se čak izgubimo pa se zatim pokušavamo vratiti na izgubljeni put ili pronaći novi za koji vjerujemo da nas vodi u smjeru koji će nam donijeti ispunjenje.

Uspon nužno sa sobom donosi i zamor, a kad dobrano odmaknemo od podnožja počinju se pojavljivati i prva pitanja koja donose sumnje i dvojbe: jesmo li mogli izabrati bolji, drugačiji, lakši, brži, manje zahtjevan put koji bi nas učinio sretnijima, zadovoljnijima, mirnijima, manje iscrpljenima kao i što bi taj drugačiji put zahtijevao od nas, je li on uopće (bio) moguć, imamo li sad vremena i mogućnosti krenuti ispočetka, možemo li taj drugi put uopće naći ili se trebamo pomiriti s donesenim izborom i na odabranom putu ustrajati ili… čak odustati… događa se i to…

Kako se približavamo vrhu planine kao i vrhuncu života ta su pitanja i preispitivanja sve intenzivnija, a uz njih se pojavljuju i nova: što kad osvojimo taj vrh i kada više nema uspona, kada nema više ‘dalje’, već samo dolje…kad slijedi povratak, silazak…

Tako se Monika, Sofija i Paula, tri prijateljice iz mladosti, susreću nakon dugo vremena, u trenutku kada su već odabrale svoje puteve i kada su ih iskustva prikupljena vlastitim usponima oblikovala, promijenila i odredila zbog čega su jedne drugima postale neprepoznatljivima u odnosu na doba kada su zajedno kretale u život, svaka sa svojim očekivanjima.

Može li njihovo prijateljstvo biti jače od puteva koji su ih oblikovali? Je li moguće ponovno naći povjerenje, bliskost i otvorenost koje su ih nekada davno povezale? Strmi putevi planine ogoljuju. Vladimir Vysotsky kaže ”Lažima nije mjesto u planinama. Maske obmane razbijaju se svojom kamenom prirodom.”.

Ova duboka i ozbiljna pitanja iza kojih počesto vrebaju provalije, Peter Quilter nam donosi kroz obilje humora i zabave u ovoj šarmantnoj priči o tri prijateljice različitih životnih puteva i sudbina koje se neočekivanim povodom sastaju u namjeri da savladaju dugo odgađani uspon na planinu koja će ih suočiti sa samima sobom i međusobno. Na tom će putovanju svatko moći prepoznati i svoje životne dvojbe te pronaći možda i poneki odgovor. Pripremite se! Uspon je velik, a put urnebesan! Pazite da ne ostanete bez daha! Zato – korak po korak…

 

O AUTORU

Britanski pisac Peter Quilter jedan je od najizvođenijih dramatičara na svijetu. Autor je više desetaka dramskih tekstova, a njegova su djela izvođena u trideset i šest zemalja i prevedena na dvadeset i tri jezika.

Karijeru je započeo kao televizijski voditelj na BBC-u, a pojavljivao se i kao glumac u nizu TV serija.

Njegov prvi dramski tekst bio je komedija Respecting Your Piers, a slijedila ju je glazbena adaptacija filma prema kratkoj priči Oscara Wildea The Canterville Ghost.

Svoj debi na West Endu imao je s mjuziklom BoyBand koji je zatim svoje uprizorenje doživio u destak zemalja.

Njegova komedija Florence, koja govori o najgoroj pjevačici na svijetu, nominirana je kao Najbolja nova komedija za prestižnu nagradu Laurence Olivier Award te za tri kazališne nagrade Tony.

Njegovo najpoznatije djelo je  Over the rainbow koje je potom adaptirano za Oscarom nagrađeni film Judy  iz 2019. godine u kojem pratimo životnu priču legendarne glumice Judy Garland. Ta je predstava  osvojila i četiri nominacije za nagradu Laurence Olivier Award, među kojima i onu za Najbolju novu komediju, a za istu nagradu nominirana je i njegova hit komedija Glorious.

Jedna od njegovih najnovijih komedija je Step by step  (Korak po korak) koja govori o tri prijateljice koje se nenadanim povodom susreću nakon dugo vremena, a taj susret stavlja na kušnju njihovo dugogodišnje prijateljstvo.