Narodil se mladi kralj (2000.)

Veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom

U selu Mučnome Potoku vlada velika užurbanost i posvemašnja briga koje je uzrok ne tako davno iznašastje staroga Božićnoga prikazanja o kojem se svojedobno pisalo u listu „Zvončeg horvatskoga glasa“, a koje je potom zagubljeno. Da bi se staroslavna starina obnovila, župnik Juraj pl. Baneković, otevši prikazanje miševimah, potjera svoje ovčice kulturnu uzdignuću i seljane prisili k učenju teksta i okušavanju glumačkih vještina što su Oni vitežki podnijeli i glavni pokus samo što nije počeo… Veselje i diku cielom ubavom Mučnomu Potoku dobaviše i vesele viesti u kojimah se se doznalo da „Lado“ svojim nastupom želi uveličati cieli taj nemali događaj obnavljanja ponosne starine…

******

Najdraži događaj kršćanskoga svijeta – Kristovo rođenje, siromašni međimurski seljak opjevao opjevao je na sebi svojstven melankoličan, gdjekad i duhovit način. Neumorni sakupljač narodnih napjeva dr. Vinko Žganec prikupio je tu jednostavnu a toliko osebujnu i neposrednu poeziju u zbirci „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja“. Premda je to zapravo melografska zbirka, skladatelj Tomislav Uhlik nije se služio notnim zapisima, već je njima pridružen tekst uglazbio po vlastitoj volji i nadahnuću. Kroz pet stavaka, koji čine krajnje slobodnu stitlizaciju međimursko-podravskoga glazbenog izričaja, pjevači i glazbenici Ansambla „Lado“ te glumci Kazališta „Komedija“ vode nas od Navještenja, preko Marijina i Josipova lutanja u potrazi za prikladnim mjestom za porod, do Tri mudraca koji, slijedeći zvijezde, nalaze malog Isusa, od uspavanke koju Marija nježno pjeva svome djetešcu do velikoga završnog veselja u Betlehemu koji gori u svjetlosti.

******

Oslanjajući se na bogatu tradiciju kajkavskih božićnih prikazanja, koje je još prvi biskup zagrebački Čeh Duch donio u Zagreb u 11. stoljeću (Tractus stelae) na latinskom izvorniku, „Komedija“ nastavlja taj sjajni niz s ovom božićnom predstavom. Radost Božića potaknulo nas je na humorističan prikaz življenja Isusova rođenja u našim selima. Naivnost i oporost sjeverozapadne Hrvatske omogućavaju i takav pogled na prikazbe koje su se o Božiću „spelavale“ unatrag nekoliko stoljeća po mnogim našim crkvama.
Potreba kako je i humor potreban upravo u ove blagdanske dane jest srednjoeuropska tradicija češke i poljske „vesele priče“, a i nama bliži uzor – Isusovačko kazalište; naime, i dandanas sjemeništarci upravo o Božiću izvode razne komedije kao obvezni dio školovanja, a o Uskrsu se izvodi „ozbiljan“ moralno – didaktički komad iz bogate crkvene dramske prošlosti.
Nadamo se da će ovakva božićna čestitka, u duhu „Komedije“, razveseliti svakoga koji je spreman otvorena srca primiti duh Božića.

„Na tom Mladom letu
Zdravi i veseli,
Tusti i debeli
Kak jeni jeleni!
Dej Vam Bog
Gošič, račič, purič, telič,
Konjov i volov,
Pune lagve vina,
Pune hombare žita,
A Božjega mira i zdušnega zveličenja najviše!
Bog pomori naše Vede da nadladajo!
Falen bodi Jezuš Kristuš!

Božićna čestitka iz Gotalova, Podravina

Redatelj i tekst: Vid Balog
Skladatelj: Tomislav Uhlik
Dirigent: Dražen Kurilovčan
Oblikovatelji scenografije: Tomislav Ruszkowski, Romeo Beifuss
Voditelj zbora: Dražen Kurilovčan
Voditelj orkestra: Goran Kačurov
Scenski pokret: Verica Radić
Igrajuči:
Vlč. Juraj pl. Beneković Damir Lončar
Gašpar, Ivica Zadro
Boltižar alias Boltek, Ljubo Zečević
Teca, Herodijada Dubravka Ostojić
Tetec, Herodež  Vid Balog
Nečak Ivek, Igor Mešin
Pobožna pastirica, Jasna Palić Picukarić
Pobožni pastir I, Saša Buneta
Pobožni pastir II, Davor Svedružić
Zvezda Repača, Dražen Čuček, Adam Končić
Pripovedač, Goran Malus

Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO
Umjetnički ravnatelj: Ivan Ivančan

Solisti:
Marija Janja Ivančan, sopran
Jožef Dubravko Radić, tenor
Posel
Dijana Banek, sopran

Inspicijentica: Dijana Dajčić
Šaptačica: Stela Žingerlin
Tehničko vodstvo: Tomislav Ruszkowski
Majstor pozornice: Josip Novak
Majstor rasvjete: Anđelko Kos
Majstor tona: Nevenko Benšek
Maskerka: Merima Đikoli
Vlasurljarka: Irena Ružić
Garderobijerka: Vesna Kurilovčan
Rekviziter: Hrvoje Novak