Odlazak

Crna komedija
Vaclav Havel, Naslov izvornika: Odcházeni

Jedan višnjik kao poprište sveopće degradacije izvlaštenog državnog kancelara spaja dva klasična predloška u samo jednu suvremenu dramu. Drama Odlazak (Odcházení) Václava Havela premijerno izvedena u svibnju 2008. i već je polučila svjetski uspjeh. Nakon praške premijere, uslijedila je i londonska, te slovačka, a sada očekujemo i hrvatsku premijeru u Kazalištu Komedija u režiji Jiřija Menzla, Oskarom nagrađena redatelja i dragog Komedijina gosta.

Uspjeh crne komedije u kojoj Havel na osebujan način spaja dva velika dramska teksta svjetske književnosti, Shakespeareova Kralja Learea i Čehovljev Višnjik, pripisuje se i činjenici da je povratak bivšeg češkog predsjednika Václava Havela (1936) na kazališne daske izazvao veliku pozornost. Redatelj Jiři Menzel režirao je na Dubrovačkim ljetnim igrama a u Kazalištu Komedija postavio je predstave Nemoćnik u pameti, Buba u uhu i Budala za večeru.

 

U drami Odlazak Václav Havel opisuje odlazak jednog državnog kancelara i politički uspon novog. Iako filozof i idealist, bivši državni kancelar doktor Vilim Rieger ne želi napustiti vilu u kojoj je kao kancelar stanovao. Ali novi dopredsjednik Klein želi od vile napraviti „suvremeni erotski klub“ a na zemljištu gdje se nalazi višnjik sagraditi trgovački centar. Bivši kancelar Rieger, pakirajući stvari koje je skupio tijekom dugogodišnjeg obnašanja te dužnosti uspijeva dati i jedan neprimjeren intervju Jacku, novinaru lista „Fuj“, posvađati se s dugogodišnjom prijateljicom Irenom, izgubiti naklonost kćeri Vlaste i njezina supruga Albina, te završiti na ispitivanju u policiji.

Vrijeme o kojem se govori u predstavi vrijeme je koje i pisac i gledatelj najbolje poznaju iz vlastita životnog iskustva. U tom vremenu na oranicama preko noći izrastaju trgovački centri kojima su kulturni programi tek usputna djelatnost (uglavnom vezana uz promidžbu trgovina i restorana), zaštićeni spomenici kulture i vile nestaju, pretvorene “u suvremene erotske klubove”, a nepotizam, korupcija, zlouporaba položaja u svrhu stjecanja osobne koristi svakodnevica su protiv koje se nitko ne bori već ona postaje čak i poželjnim modelom ponašanja. I što je ona poželjniji model ponašanja, to se više otapa Riegerov entuzijazam i idealizam pretvarajući ga u beskarakterna čovjeka kojeg ni „dugogodišnja prijateljica“ više ne može cijeniti dovoljno da bi ostala s njim.

Piščeva namjera nije samo stvaranje još jednog dramskog ogleda o nestanku lijepih vremena kada su iz višnjika mogli prodati čitava kola suhih višanja i kada je barem jedna kći mogla udomiti starog oca koji je, predavši vlast mlađem, ostao bez krova nad glavom. Pišući dramu Havel nastoji razobličiti i suvremeni konzumerizam što, kako se višnjik puni stvarima što ih je kancelar dobio od drugih državnika, postaje najuočljiviji segment ove crnohumorne drame.

U predstavi sudjeluje veći dio Komedijina dramskog ansambla, što je jamstvo da će publika sve preokrete u Havelovoj drami vidjeti u njihovom punom sjaju te da će dojam o kojem sam autor govori na kraju biti iznimno dobar.

Lidija Zozoli

Naslov originala: Odházení 
Prevela:  Dagmar Ruljančić
Redatelj: Jiři Menzel
Prijevod:  Dagmar Ruljančić
Redatelj: Jiří Menzel
Scenograf: Miljenko Sekulić
Kostimografkinja: Mirjana Zagorec
Glazba: Bedřich Smetana
Oblikovatelj svjetla: Anđelko Kos
Asistent redatelja:  Damir Lončar
   
Uloge:   
Dr Vilim Rieger, bivši kancelar Damir Lončar
Irena, njegova dugogodišnja prijateljica Sanja Marin
Baka, njegova majka Jasna Bilušić
Vlasta, njegova starija kći Vanja Ćirić
Suzana, njegova mlađa kći Vanda Winter
Monika, Irenina prijateljica Jasna Palić Picukarić
Bea Weissenmutelhof, politologinja i multikulturalna sociopsihologinja Ana Kraljević
Albin, Vlastin suprug Adam Končić
Hanuš, bivši Riegerov tajnik Ivica Zadro
Viktor, bivši Hanušev tajnik Davor Svedružić
Osvald, pomoćnik u Riegerovu kućanstvu Željko Duvnjak
Jack, novinar Goran Malus
Bob, fotograf  Damir Poljičak
Vlastić Klein, zamjenik, poslije dopredsjednik Igor Mešin
Knobloh, vrtlar Saša Buneta
Policajac Sven Mađarević
Glas predsjednika Pero Kvrgić
   
Inspicijentica: Dijana Dajčić
Šaptačica: Stela Žingerlin 
   

Trajanje: oko sat i petnaest minuta.
Cijene: 40, 50 i 60 kuna.