Posudi mi tenor

Komedija

Ken Ludwig: POSUDI MI TENOR (Lend me a tenor)

Gostovanje svjetske operne zvijezde, tenora Tita Merellija, obožavateljima poznatijeg kao Il Stupendo, događaj je kojeg Opera u Clevelendu s nestrpljenjem očekuje. Verdijev Otelo na „gala vip-sponzorskoj zabavi“ koja će odlučiti o sudbini opernog ansambla u kazališnoj zabiti države Ohio jednostavno se bez njega ne može zamisliti. Sve osobe ove priče nadaju se kako će im upravo njegov dolazak i nastup iz temelja promijeniti živote. Henry Saundres, ravnatelj Velikog klivlendskog opernog ansambla, očekuje veliki prihod od gala-večeri, njegova kći i Maxova djevojka Maggie misli kako će produbljivanje poznanstva s Merellijem njezinom životu donijeti strast i avanturu. Max se nada da će mu tenor dati kakav koristan savjet kojim će svoj pjevački amaterizam pokrenuti prema profesionalnim vodama, sopranistica Dijana je uvjerena kako samo jedan Merellijev telefonski poziv pravoj osobi može osigurati nastup u Metropolitanu.

Usprkos svim očekivanjima, slavni tenor sasvim neslavno podlegne velikoj količini emocija, chiantija i tableta. Jer veoma strastven i naklon ženskim oblinama Tito Merelli vrlo loše podnese kad ga njegova isto tako strastvena supruga Maria ostavi u stilski namještenom apartmanu. Iako situacija nije tako fatalna kao što se to Maxu i Saundersu u prvi mah čini, kako bi spasili izvebu Otella njig dvojica dogovore zamjenu i – jednostavno rečeno – urnebesna jurnjava počinje! Tipična komedija situacije s mnogostrukim i vrlo škakljivim, ali prije svega sjajno napisanim i duhovitim prizorima, odvit će se pred gledateljima u svim zamislivim kombinacijama. A sve je praćeno najpoznatijim arijama i pretjeranom gorljivošću ljubitelja opere kojih i Ohiu možete pronaći čak i među hotelskim poslužiteljima.

No, kakve veze ima Ohio s kazalištem Komedija? Kazalište je kazalište svugdje u svijetu. Pišući dramu o pjevačkoj zvijezdi u kulturnoj provinciji (što prema američkim mjerilima Clevelend zasigurno jest) Ken Ludwig simpatijom prikazuje kakve sve situacije nastaju kada se u maloj sredini pojavi važna osoba a svi, inače dragi i simpatični ljudi, postaju lovci na tih ključnih pet minuta u njezinom društvu. Potreba pojedinih ljudi da dožive svojih pet minuta slave ponekad postaje farsična groteska, što svakodnevno možemo vidjeti u raznim medijima. U novoj Komedijinoj predstavi ona je pretvorena upravo u ono što biste od Kazališta Komedija očekivali – iznimno smiješnu predstavu o kazalištu i kazališnim ljudima, barokno razigranu i zabavnu u kojoj će se Komedijin ansambl (Goran Malus, Vanda Vinter, Dražen Bratulić, Ervin Baučić, Mila Elegović, Davor Svedružić, Vanja Ćirić i Dubravka Ostojić) predvođen redateljem Markom Juragom ponovo pokazati u najboljem izdanju.

Komedija Posudi mi tenor čiji originalni naziv glasi Lend Me A Tenor zbiva se u hotelskom apartmanu davne 1934. godine. Prvi je puta izvedena 1986. u produkciji slavnog Andrewa Lloyda Webbera, a autoru Kenu Ludwigu donijela je niz nominacija za prestižne kazališne nagrade u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim američkim državama, kao i dvije nagrade Tony, četiri Drama Desk nagrade i tri nagrade Outher Critic Circle. Danas je smatraju najuspješnijom komedijom posljednjih dvaju desetljeća te je nedavno s uspjehom ponovno postavljena u Americi.

Ken Ludwig po struci je pravnik ali je nakon kratkog bavljenja pravom postao međunarodno poznat dramski pisac, a kako su njegovi dramski tekstovi uspješno su postavljani na Brodadwayu, West Endu i drugdje, njegovo je ime postalo sinonimom za suvremenu komediju. Studirao je na Harvardu a povijest kazališta studirao je na sveučilištu Cambridge u Engleskoj. Dobitnik je nagrade Laurence Olivier, radio je po narudžbi za Royal Shakespeare Company a dramski su mu tekstovi prevedeni na više od trideset jezika. Osim uspješnice Lend Me a Tenor autor je drama i mjuzikala: Moon Over Buffalo, Twentieth Century, The Adventures of Tom Sawyer, Tresure Island, Shakespeare in Hollywood, Leading Ladies, Crazy for You i druge.

KRITIKE: KULISA.eu

Preveo i prilagodio: Damir Munitić
Redatelj:  Marko Juraga
Scenograf: Tomislav Ruszkowski
Kostimografkinja: Elvira Ulip
Glazbeni suradnik: Krešimir Batinić
Oblikovatelj svjetla: Anđelko Kos
Jezični savjetnik: Đurđa Škavić
Glazbeni pedagog: Dubravka Krušelj Jurković

Osobe:
Max, Saundersov pomoćnik  Goran Malus
Maggie, Maxova djevojka  Vanda Winter
Saunders, Maggien otac, intendant opere Dražen Bratulić
Tito Merelli, svjetski slavan tenor  Ervin Baučić
Maria, Titova žena  Mila Elegović
Hotelski nosač  Davor Svedružić
Diana, sopranistica  Vanja Ćirić
Julia, predsjednica udruge ljubitelja opere  Dubravka Ostojić

Inspicijentica: Dijana Dajčić
Šaptačica: Stela Žingerlin

Premijera: 24. rujna 2010.
Predstava traje 2 sata i 30 minuta
Cijena ulaznica: 40, 50, i 60 kn