BRAT BRATU

 

 

Ray & Michael Cooney: BRAT BRATU, komedija
Naziv originala: Tom, Dick & Harriet

Prevoditelj: Dražen Bratulić
Redateljica: Lea Anastazija Fleger
Dramaturginja: Nikolina Rafaj
Scenografkinja: Irena Kraljić
Kostimografkinja: Tea Bašić Erceg
Scenski pokret: Matea Bilosnić
Oblikovateljica svjetla: Vesna Kolarec
Autor glazbe: Milorad Stranić
Producent: Bojan Valentić
Suradnica za arapski: Ines Carović
Asistentica kostimografkinje: Nikolina Vidović

ULOGE:

PERO: Ronald Žlabur
DRAGO: Igor Mešin
IVICA: Ivan Magud
LADA: Jasna Palić Picukarić
SABAH: Dajana Čuljak
AYHAM: Davor Svedružić
DOLSKI: Ivan Glowatzky
GĐA ŽUPAN: Vanja Ćirić
BORIS: Dražen Bratulić

Inspicijentica: Dijana Dajčić
Šaptačica: Stela Žingerlin

Prva proba: 28. 10. 2019.
Premijera: 8. 2. 2020.

Britanskog majstora klasične komedije situacije koja se voli oslanjati na tradiciju farse i vodvilja (Labiche, Feydeau…) zagrebačka publika već dobro poznaje, prvenstveno po Komedijinim dugovječnim uspješnicama (Kidaj od svoje žene, Luda noć u hotelu President, potom i Luda lova, Uhvaćen u mrežu), a ovdje autorske snage udružuje sa sinom Michaelom.

Svima je dobro poznato koliko obiteljski odnosi mogu biti burni. Stresni. Puni iznenađenja. A posebice u situacijama kad baš sve treba proći u najboljem redu. Redatelj, glumac i dramatičar, „britanski Feydeau“ Ray Cooney u suradnji sa sinom Michaelom potpisuje dramu Brat bratu (Tom, Dick and Harry) u čijem su središtu tri brata koji su uvijek tu jedan za drugoga – kad god treba, a još češće kad ne treba. Jedan, naoko najodgovorniji od njih, sa suprugom odlučuje posvojiti dijete te sve prolazi u žustrim pripremama kako bi izbjegli i najmanju mogućnost pogreške, s ciljem da pred agencijom za posvajanje ispadnu ništa manje nego savršena obitelj. No u trenutku kad druga dva brata odluče pomoći, pogreške od kojih su toliko strahovali, poput oštrih rubova stola padaju potpuno u drugi plan. Uz vječnu ispriku bilo je u najboljoj namjeri, asistencija braće u idiličnu obiteljsku kuću dovodi više nego pokoju opasnost koja prijeti jedinoj želji bračnog para, da napokon dobiju dijete. Uvježbavanje detalja koji su ih trebali prikazati idealnim budućim roditeljima, pretvaraju se u niz situacija koje blago rečeno izmiču kontroli. Najopasnijim se ipak pokazuje misliti kako gore ne može jer će nagomilavanje kojekakvih neprilika pokrenuti lavinu koja će zahtijevati najkreativnije snalaženje na licu mjesta. Nakon svega, biti roditelj se više i ne čini kao najstrašnija stvar na svijetu.

RADNJA

Tri brata koji su uvijek tu jedan za drugoga – kad god treba, a još češće kad ne treba.

Bračni par, Lada i Petar Krpan žele posvojiti dijete. Njihov život vrti se oko priprema za dolazak žene iz centra za socijalnu skrb koja treba procijeniti je li njihov dom sredina podobna i prikladna za dijete. Najsretniji dan njihovih života potpuno zasjeni dolazak Petrove braće – Drage i Ivice koji im na svoju ruku odluče pomoći. Rezultat njihovog upletanja iz „najbolje namjere“, na vrata inače skladne obitelji dovedu nevjerojatnu lepezu nepozvanih gostiju – od ilegalnih migranata, policajca, sve do ruskog mafijaša. Dom koji se do maloprije činio gotovo idiličan, postaje mjestom za skrivanje švercanih cigareta i žestice, pa i mrtvog tijela. Ili barem dijelova jednog. Petar Krpan preko čijih leđa se sve prelama, ni kriv ni dužan nađe se u središtu događaja nad kojima nema kontrolu. No ne kaže se uzaludno kako „krv nije voda“ te Petar iz naoko mirnog obiteljskog čovjeka prerasta u profesionalnog lažljivca iz nužde, koji čini sve što je u njegovoj moći kako bi ponovno uspostavio red, i toliko željeni mir u kući. Nakon svega, biti roditelj se više i ne čini kao najstrašnija stvar na svijetu.

O AUTORU

Britanski Feydeau

Ray Cooney jedan je od najistaknutijih pisaca farsi/komedija, čiji se tekstovi postavljaju ne samo u zemljama engleskog govornog područja već više od 40 godina, nego su prevedeni na više od 40 jezika uključujući kineski, japanski i ruski, a dobro je poznat i hrvatskoj publici.

Autor je najdugovječnije West End komedije, koja se tamo održala čak devet godina, odnosno odigrana je preko 2500 puta. Domaća publika upoznaje ga 1990. izvedbom „Kidaj od svoje žene“ u Komediji, gdje je kasnije igran i nastavak „Uhvaćen u mrežu“. Također su izvedeni još i „Luda noć u hotelu President“ i „Laka lova“. Nadimak „britanski Feydeau“ zaslužio je upravo svojim komedijama, a dobio je i titulu viteza, kojom ga je Kraljica odlikovala 2005. zbog zasluga u teatru. Još 1983. osnovao je, a zatim i postao voditelj Theatre of Comedy Company. Pod njegovih osmogodišnjim vodstvom kompanija je producirala više od dvadeset izvedbi. Važno je spomenuti i njegovu bogatu glumačku karijeru koju je započeo još kao 14-godišnjak, te nastavio igrati i u vlastitim tekstovima u Londonu, Americi i Australiji. Dramski tekst „Brat bratu“ (Tom, Dick and Harry) napisao je sa sinom.

Procjenjuje se kako je diljem svijeta prodano više od 100 milijuna ulaznica za njegove komedije.