Skidajte se do kraja

Mjuzikl

Priča o šestorici nezaposlenih radnika čeličane iz Sheffielda u filmskoj verziji za koju je scenarij napisao Simon Beaufoy doživjela je svjetski uspjeh. Film je nominiran za nagradu Oscar, a priča je zainteresirala broadwayske producente. Pisanja libreta prihvatio se Terrence McNally, jedan od vodećih američkih dramatičara, a za skladatelja je izabran mladi David Yazbek. Premijera mjuzikla “The Full Monty!” održana je 1. lipnja 2000. u Old Globe Theatreu u San Diegu, Kalifornija. Premijera na Broadwayu bila je 26. listopada 2000. u Eugene O’Neill Theatreu. Predstavu je producirao Fox Searchlight Pictures Inc., i gotovo da je preko noći postala hit te je izvedena u većini europskih zemalja.

Autor libreta za mjuzikl “Skidajmo se do kraja!” Terrence McNally rođen je 1939 godine. Njegova prva drama izvedena je 1964. godine. Iako mu je nekoliko njegovih ranijih komedija kao što su “Next” (1969.) i “The Ritz” (1975) priskrbilo reputaciju pisca, tek je kasnije uistinu postao uspješan. Za dramu “Frankie and Johnny at the Claire de Lune” (1987.) napisao je scenarij po kojem je snimljen film s Michelle Pfeiffer i Al Pacinom u glavnim ulogama. Godine 1990. osvojio je nagradu Emmy za miniseriju “Andre’s Mother”, a 1991. vraća se kazalištu sa dramaom “Lips Together, Teeth Apart”. Godine 1992. okreće se mjuziklu, surađujući sa Johnom Kanderom i Fredom Ebbom na “Kiss of the Spider Woman”. Za taj mjuzikl osvaja nagradu Tony 1993. godine. Suradnja s Ebbom i Kanderom nastavlja se na mjuziklu “The Rink”, a surađivao je i sa Stephenom Flahertyjem i Lynn Ahrens na mjuziklu “Ragtime” (1997.). Među njegovim dramama izdvajaju se “Love! Valour! Compassion!” (1994.), “Master Class” o Mariji Callas (1995.) za koji dobiva nagradu Tony 1996. godine, zatim “The Lisbon Traviata” (1989.), “Corpus Christi” (1997.) idr. Osim četiri nagrade Tony, Terrence McNally je primio mnoštvo drugih značajnih priznanja i nagrada, a smatraju ga vodećim suvremenim američkim dramatičarem.

libreto: Terrence McNally
glazba: David Yazbek
prevoditeljica: Ivanka Aničić

dirigent: Dinko Appelt
redatelj: Igor Mešin
scenograf: Ivo Knezović
koreograf: Igor Barberić
kostimografkinja: Mirjana Zagorec
dizajner rasvjete: Deni Šesnić

nastupaju:
Ronald Žlabur (Jerry Lukowski, nezaposleni radnik željezare)
Ivan Kojundžić (Nathan Lukowski, Jerryjev mlađi sin)
Vanja Ćirić (Pam Lukowski, Jerryjeva bivša žena)
Saša Buneta (Teddy Slaughter, dečko s kojim živi Pam)
Ervin Baučić (Dave Bukatinsky, nezaposleni radnik željezare)
Renata Sabljak (Georgie Bukatinsky, Daveova žena)
Damir Lončar (Harold Nichols, nezaposleni nadzornik u željezari)
Jasna Bilušić (Vicki Nichols, Haroldova žena)
Dražen Bratulić (Malcom MacGregor, nezaposleni radnik željezare)
Dražen Čuček / Igor Barberić (Ethan Girard, nezaposleni radnik željezare)
Adalbert Turner (Juan /Konj/ T. Lopes, radnik željezare u mirovini)
Dubravka Ostojić (Jeanette A. Burmeister, pijanistica neodređenih godina)
Bojan Valentić (Buddy /Zgoditak/ Walsh, muška striptizeta)
Davor Svedružić (Reg Willoughby, nezaposleni radnik željezare)
Ljubo Zečević (Tony Giordano, vlasnik noćnog kluba u Buffalu)
Mila Elegović (Estelle Genovese, Jerryjeva povremena djevojka)
Vanda Winter (Susan Hershey, prijateljica Pam i Georgie)
Nikita (Joanie Lish, još jedna prijateljica Pam i Georgie)
Goran Malus (svećenik)
Željko Duvnjak (Marty, policijski narednik)
Emil Kuzminski (pljenitelj)
Lili Čaki (starija gospođa)

orkestar: Robert Polgar, Andrej Henigman (flauta / klarinet / bariton i tenor saksofon), Ramon Reberšak (prva truba / fluegel horn), Ante Dropuljić (druga truba / fluegel horn), Juraj Janjić, Marin Ferketin (trombon), Jaroslav Kubiček (klavir / synthesizer), Ante Mažuran (gitara), Mladen Baraković, Saša Špoljar (bas gitara), Hrvoje Rupčić (udaraljke), Salih Sadiković, Ivan Lukšić (bubnjevi), Julije Njikoš, Hrvoje Galler (synthesizer)

Predstava je primjerena za sve uzraste. Premijera: 2. lipnja 2005. Trajanje: oko 180 minuta (stanka uključena). Pune cijene ulaznica: 60, 100 i 120 kuna.