Sluga dvaju gospodara

Komedija u tri čina
Carlo Goldoni, Naslov originala: Il servitore di due padroni (Arlecchino, il servitore di due padroni)

Komediju Il servitore di due padroni – Sluga dvaju gospodara Carlo Goldoni (1707–1793) napisao je 1745. U njoj je sažeo sve što treba postojati u dobroj commediji del arte. Pojavljuju se svi tipični likovi; Pantalone, Doktor, Kapetan, Ljubavnici, Brighella, likovi slugu i, na kraju, Arlecchino. Ipak, za razliku tipičnog renesansnog lika Arlecchina čijom lukavošću svi ostali dobiju po zasluzi, najčešće batina, Goldonijev Arlecchino je nešto drugačijeg kova.

Goldonijeva komedija je komedija zabuna i vješto složena drama krivoga trenutka. I kao što renesansna komedija improvizacije, na temelju koje je Goldoni (uz Moličreov utjecaj, dakako) poduzeo vlastitu veliku reformu talijanskog kazališta, u središtu intrige ima spretnog i poduzetnog Arlecchina, tako je i ovdje u zametku svake spletke i nesporazuma po jedna Arlecchinova velika laž. Ne čudi da je ova komedija poznatija pod imenom Arlecchino, il servitore di due padroni, a zacijelo najpoznatije njezino uprizorenje jest ono u režiji Giorgia Strehlera u Piccolo Teatro di Milano, kojim je Strehler spasio od zaborava još jednu u nizu velikih i rado izvođenih Goldonijevih drama. Strehler je to učinio i s Trilogijom o ljetovanju.

Uprizorenje komedije Sluga dvaju gospodara u novom prijevodu Borisa B. Hrovata i u režiji Nine Kleflin doprinos je Kazališta Komedija proslavi tristote obljetnice rođenja velikog talijanskog dramatičara. Jasno, dobar komediografski predložak bez dobrih komičara ne može zaživjeti punim životom! I zbog toga je ansambl Kazališta Komedija pravo mjesto gdje možete pronaći Goldonijeva Arlecchina – Ronalda Žlabura, vrsnog Pantalonea – Damira Lončara, nježnu Clarice – Vandu Winter, umjerenog učenog Doktora – Vinka Kraljevića, vatrenog Silvia (Kapetan) – Adama Končića, snalažljivu i hrabru Beatrice (Ljubavnica) – Renatu Sabljak, tužnog i strasnog Florinda (Ljubavnik) – Dražena Čučeka, smirenog Brighellu – Ljubu Zečevića kojemu pomaže Manuelle – Ranko Tihomirović.

Djela Carla Goldonija često su i rado izvođena na hrvatskim pozornicama, no najčešće je izvođena komedija Krčmarica Mirandolina i to u raznim inačicama i preradbama. I Kazalište Komedija nekoliko je puta imalo na repertoaru Krčmaricu Mirandolinu. Svaka je postava bila posjećena i igrana, stoga će i premijera komedije Sluga dvaju gospodara biti odličan način, ne samo da se Gradsko kazalište Komedija pridruži obilježavanju tristogodišnjice rođenja, već i prilika vjernoj publici da dođe na svoje – jasno, ne što se tiče batina kao Arlecchino, već što se tiče smijeha!

Lidija Zozoli

Prijevod:  Boris B. Hrovat
Redateljica: Nina Kleflin
Scenograf:  Osman Arslanagić
Kostimografkinja:  Doris Kristić
Dizajner svjetla:  Aleksandar Mondecar
Scenski pokret:  Velimir Velev
Suradnica za scenski pokret: Andreja Široki
Glazba : Duško Zubalj

Uloge:
Pantalone, trgovac Damir Lončar
Clarice, njegova kći Vanda Winter
Doktor Lombardi Vinko Kraljević
Silvio, njegov sin Adam Končić
Beatrice Rasponi iz Torina, u muškom odijelu pod imenom Federigo Rasponi Renata Sabljak / Nina Kaić,
Florindo Aretusi, iz Torina, njezin zarucnik Dražen Čuček
Brighella, krcmar Ljubo Zečević
Smeraldina, Claricina služavka Ana Kraljević
Arlechino, sluga dvaju gospodara Ronald Žlabur
Manuelle, poslužitelj u gostionici Ranko Tihomirović
Nosac Duško Modrinić
Prolaznici, nosači, gosti u gostionici
Inspicijentica:  Dijana Dajčić
Šaptacica: Dorotea Krivec

Praizvedba 4. svibnja 2007.
Svečana premijera 10. svibnja 2007.
Predstava je primjerena za sve uzraste.
Premijera: 12. svibnja 2006.
Pune cijene ulaznica: 50, 40, 30 kuna.
Trajanje: oko 120 minuta (stanka uključena).