Zemlja smješka

Opereta

Kada kineskoga veleposlanika u Beču princa Sou-Chonga imenuju predsjednikom vlade, njegova ljubav, bečka aristokratkinja Lisa, odlazi s njim u Kinu. No tamo naiđe na nepremostive kulturne razlike i pati za domovinom. U bijegu joj pomažu Sou-Chongova sestra Mi i nekadašnji Lisin udvarač Gustav, pri čemu se rađa nova ljubav među dvjema toliko različitim kulturama…

S više od četiri stotine izvedbi u dosadašnjih sedam “Komedijinih” postava, ovo djelo Franza Lehára jedno je od jamačno najizvođenijih u Zagrebu, kao što i u velikoj obitelji operete također zauzima jedno od čelnih mjesta. Osigurali su joj ga majstorska instrumentacija koja se u naznakama utječe kineskom glazbenom idiomu kao i libretistička suzdržanost, ponekad toliko potrebna operetnim naslovima.

KRATAK SINOPSIS (prema izvedbi iz 1950. godine)

I ČIN – (salon grofa Lichtenfelsa u Beču)

Na plesu se svi dive lijepoj grofovoj kćeri, koja je pobijedila na jednom od jahačih turnira. Liza je okružena oficirima, ali je ona u mislima ipak daleko. Od kada je srela princa Sou-chonga zanima se za sve što je kinesko. To boli njena najozbiljnijeg udvarača husarskog oficira Gustava Pottensteina. I pri ponovnom susretu sa Sou-chongom Liza je uzbuđena egzotičnošću koja struji iz tog čovjeka, koji je vrlo poštuje, ali, koji zna beznadnost svoje ljubavi sakriti ispod maske “uvijek se smiješiti”. Kad je iznenada morao otputovati u domovinu jer su ga imenovali predsjednikom vlade Liza mu priznaje svoju ljubav.

II ČIN – (Palača princa u Pekingu)
Liza je pošla s princom kao njegova žena u Kinu. Ovdje nalazi Sou_Chongovu dražesnu sestru Mi i nalazi u njoj vjernu prijateljicu. Liza još ne sluti da se njen ljubljeni muž neće moći oduprijeti nekim krutim tradicijama svoje zemlje. Neumoljivi branilac tih tradicija je stric princa Čang. On mu naređuje, da se oženi s namdžurskom djevojkom i daje na znanje da jedna Europejka nikada ne može uzeti mjesto Kineskinje. Prisilnu ženidbu s mandžurskom djevojkom princ objašnjava Lizi kao formalnost i ponovo je uvjerava u svoju ljubav. Ali ona je nemirna i osjeća se osamljenom u tuđini. Na sreću Gustav Pottenstein je premješten u Peking kao vojni ataše. On se brzo sprijateljio s malom, slatkom Mi. Pottenstein obećaje Lizi da će joj pomoći da pobjegne iz palače i vrati se u domovinu.

III ČIN – (soba u palači princa)
Princ se bori protiv neizbježnog rastanka od Lize. Već danima Liza se nalazi pod strogom paskom, ali Pottenstein i Mi uspijevaju pripremiti sve za bijeg. Plan propada je su svi izlazi pod stražom. Preostaje još samo jedan mogući put – kroz hram Bude. Tu ih očekuje Sou-Chong koji se ovaj puta više ne protivi Lizinoj želji za slobodom. Žalostan pušta je da ode s Pottensteinom i ostaje osamljen sa svojom setrom Mi “uvijek smiješeći se”.

skladatelj: Franz Lehár
libreto: Ludwig Herzer i Fritz Lihner
redatelj:  Vlado Štefančić
dirigent: Veseljko Barešić
scenografkinja: Mirjana Korel 
kostimografkinja:  Ingrid Begović
koreografkinja:  Sonja Kastl 
asistentica koreografkinje:  Tina Vrtar Stipić 
    
Nastupaju: 
Zorica Antonić/Sandra Bagarić (Liza),
Zrinko Sočo/Miljenko Đuran (princ Sou-Chong),
Mila Elegović Balić/Larisa Marak (Mi),
Adam Končić/Robert Bošković (Gustav),
Richard Simonelli (grof Lichtenfels),
Lukrecija Brešković (ekscelencija Hardegg),
Vlado Kovačić (knez Chang),
Mladen Katanić (vrhovni eunuh),
Zlatko Kelnerić (sluga),
Boris Štefančić (Fu-Li)
 
Sudjeluju i orkestar, zbor i balet Kazališta “Komedija”.
   
Predstava je primjerena za sve uzraste.
Pune cijene ulaznica: 70, 50, 30 kuna.
Premijera: 23. prosinca 2000.
Trajanje: oko 155 minuta (stanka uključena).
Točna podjela glavnih uloga objavljuje se za svaku pojedinu izvedbu.