KRAVA NA GRANICI

Autor: Vid Balog
Dramaturški obradio: Damir Lončar

Redatelj: Damir Lončar
Scenograf: Miljenko Sekulić
Kostimografkinja: Petra Pavičić
Skladatelj: Tomislav Babić
Korepetitor: Tomislav Parmać
Oblikovatelj svjetla: Anđelko Kos
Savjetnik za mađarski jezik: Pišta Filaković

 

OSOBE:

Ivo Lončar, donačelnik sela: Damir Lončar

Žofa Balog: Jasna Palić Picukarić

Ildika Lončar: Sanja Marin

Nadšumar Štef: Davor Svedružić

Pepa Kefa: Vanja Ćirić

Goldi: Igor Jurinić

Ilona, pipničarka: Vanda Winter

Vladek, vatrogasac: Igor Mešin

Joža, veterinar: Goran Malus

Stanko, ribič: Saša Buneta

Gošk, Juraj: Ivan Glowatzky

Luka, lovac: Ognjen Milovanović

Ištvan, načelnik Gyekenyesa: Željko Duvnjak

 

Inspicijentica: Dijana Dajčić

Šaptačica: Stela Žingerlin

Premijera: 24. veljače 2024.

Trajanje: oko 2 h i 15 min; predstava ima jednu stanku

 

U svojoj novoj komediji Vid Balog nastavlja s veselim i smiješnim događajima iz Podravine, opisujući ih kroz živopisne karaktere i humorne situacije kakve je publika voljela i poznavala i u njegovoj prethodnoj uspješnici Cigle svete Elizabete.

Lokalni fakin Goldi iz Zagreba, točnije iz Španskog, nađe se igrom slučaja na meti opasnih mafijaša čiju torbu s novcem odjednom ima u posjedu. Da bi se spasio, bježi u selo Gotalovo, tamo ga primaju seljani koji, nažalost, imaju i svojih briga. Pokušavaju uloviti odbjeglu mađarsku kravu, šampionku svih natjecanja, koja je po nekoj nesreći odlutala preko granice na njihov teritorij. Kako se predsjednik Mađarske  slikao upravo s tom kravom, njeno hvatanje je od državne važnosti, usprkos svim poteškoćama. Lokalni i državni političari su u panici za svoje fotelje, a lov na kravu na granici postaje životno pitanje.

Naravno, tu su i ljubavne intrige: paralelno pratimo ljubavnu priču Pepe Kefe i Nadšumara kao i Goldija i pipničarke Ilone. Sve završava sretno, uz obilje novca iz mafijaške torbe.

Vid Balog, iako glumac, izvrstan je pisac i komediograf koji neobično talentirano piše mentalitetne komedije. On izvrsno portretira likove, njegovi su karakteri živi, dinamični, bolno prepoznatljivi. Izvrstan je satiričar, pa sjajno izvlači duhovite bravure kojima hrabro ironizira političke malverzacije i sitne igre lokalnih moćnika.

U opreci ruralnog i urbanog autor duhovito ističe prednosti i slabosti obaju sredina, a mikro svijet sela Gotalovo predstavlja ogledalo društva u cjelini.

Krava na granici je tekst koji je kazalište Komedija naručilo od ovog autora, posebice jer je njegova prošla komedija «Cigle svete Elizabete» bila izuzetno omiljena kod publike i jedna od najuspješnijih dramskih predstava posljednjih godina.

Vid Balog kao član Komedijinog ansambla dobro poznaje glumce za koje piše, pa je tako određene karaktere već u samoj ideji prilagodio glumcima koji će ih igrati.

Dramaturg i redatelj ovog projekta je Damir Lončar (također i glumi jednu od glavnih uloga) koji dugi niz godina surađuje s Balogom, a njihova se suradnja na relaciji redatelj – pisac pokazala izuzetno uspješnom.

Komedijini glumci s veseljem razigravaju nove dogodovštine iz Gotalova na radost kazališta i publike.