TREBA SE ZNATI PONAŠATI

Alan  Ayckbourn: TREBA  SE  ZNATI  PONAŠATI
(naziv izvornika: Table Manners)

Prevoditelj: Tomislav Radić

 

Redatelj: Tomislav Pavković

Scenografkinja: Irena Kraljić

Izbor kostima: Eva Karakaš Bedrina

 

Osobe:

ANA: Dajana Čuljak

STELA: Vanja Ćirić

VERA: Ana Magud

NORMAN: Ivan Glowatzky

ROBI: Goran Malus

TOM: Ivan Magud

 

Inspicijentica: Dijana Dajčić

Šaptačica: Stela Žingerlin

Prva izvedba: 17. lipnja 2021.

Veliki engleski hit-maker ponovno u Komediji!

Sir Alan Ayckbourn (rođen 1939.) jedan je od najizvođenijih i najuspješnijih britanskih komediografa koji je do sada napisao više od osamdeset komedija i gotovo sve su punile dvorane i uveseljavale publiku desetljećima. Nagrađivan, hvaljen od kritike i publike, Ayckbourn je postao sinonim za engleski humor, za britku duhovitu komediju karaktera i situacije.

Kazalište Komedija uskoro donosi jedan od njegovih najboljih komada – prvi dio trilogije Normanovska osvajanja – pod naslovom Treba se znati ponašati, u prijevodu našeg vrsnog redatelja i pedagoga pokojnog Tomislava Radića. Ovaj brzi i veseli komad prava je studija zanimljivih osobnosti dovedenih u neobičnu, a opet sasvim moguću situaciju. Radnja prati tri para tijekom jednog ljetnog vikenda kada su se njihovi rodbinski, prijateljski i ljubavni odnosi bespovratno zamrsili.

Poseban je užitak gledati šašavog, nekonvencionalnog Normana koji je toliko vješt u svim zapletima – da mu zaista ništa ne polazi za rukom.

Table Manners, kako glasi originalni naslov ove poznate komedije, u svojoj aluziji na pristojno ponašanje za stolom parodira razne ljudske slabosti; ali kako ostati pristojan i društveno adekvatan kad je život tako pun izazova!

Ovaj izvrsni engleski autor već se i prije dokazao na daskama kazališta Komedija (Od kreveta do kreveta, Kako voli druga strana, Kako se uzme, Što sve činimo zbog ljubavi), a njegove komedije bile su sjajno prihvaćene u Zagrebu kad god bi se pojavio na repertoaru.

Ayckbourn je uvijek znao nasmijati publiku prikazujući svoje likove dopadljivo, iskreno i bez cenzure, a zapleti u koje ih stavlja toliko su smiješni da se čine nemogućim, sve dok se ne prisjetimo koliko nas puta život iznenadi. Stoga su njegove komedije uvijek poslastica za publiku, a u svojoj strukturi oslonjene su na glumačke bravure i vještinu.

Ni u novoj Komedijinoj postavi neće nedostajati sjajnih glumačkih interpretacija, jer će Normanovska osvajanja voditi Ivan Glowatzky, uz čvrstu podršku ostalih članova glumačke ekipe (Vanja Ćirić, Ana Magud, Dajana Čuljak, Goran Malus, Ivan Magud).

Redatelj predstave je Tomislav Pavković, pretpremijerna izvođenja s veseljem čekamo u lipnju, kako bi ovom duhovitom i pametnom komedijom započeli novo optimistično razdoblje veselja i smijeha.