Niko Pavlović

Niko Pavlović, ravnatelj

ŽIVOTOPIS

Rođen u Trebižatu 9.kolovoza 1949. godine, općina Čapljina – BIH. U trećoj godini života preselio se u Ploče, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Po položenoj maturi dolazi u Zagreb gdje 1974. diplomira glumu na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost predstavom “Priča o liscu Renardu” u klasi prof. Violića.

Poslije završenoga studija odlazi u splitsko Hrvatsko narodno kazalište, a potom se vraća u Zagreb.

U Zagrebu je kao slobodan umjetnik proveo dvije i pol godine igrajući po svim teatrima, televiziji, filmu i na radiju. Potom postaje članom ansambla Zagrebačkoga kazališta mladih gdje ostaje tri godine. 1980. na poziv Georgija Para angažiran je u Kazalištu “Komedija”.

1982. godine nagrađen je godišnjom nagradom Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za ulogu Lulina u istoimenoj komediji Luigia Pirandella u adaptaciji Ive Brešana, izvedenoj u Kazalištu “Komedija”. Na Danima satire 1985. godine dobio je nagradu „Zlatni smijeh“ za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Vanča u predstavi T. Partljiča ‘Moj tata, socijalistički kulak’ u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta ‘Komedija’

Sredinom osamdesetih intenzivno se bavio ustrojstvom Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske kao tajnik te cehovske udruge.

U sezoni 1987/88 i 1988/89 kao asistent u klasi prof. Juvančića radi samostalno sa studentima glume na Akademiji dramskih umjetnosti.

Od 1.siječnja 1989. obnaša dužnost direktora Kazališta “Komedija”. Po donošenju Zakona o kazalištima imenovan je od strane Gradske skupštine Grada Zagreba, za v.d.ravnatelja, a potom i za ravnatelja.

Kao ravnatelj producirao je 123 premijera, od toga 69 glazbenih (opereta, mjuzikala, rock opera, komičnih opera, koncerata i baleta) i 54 dramska naslova. Od ukupnog izvedenog broja premijera 50% čine djela domaćih autora. Većina suvremenih djela hrvatskih dramskih pisaca bila su praizvedbe. Između ostalog, stvarajući novi glazbeno-scenski repertoar, selekcionirao je i ustrojio ansambl sposoban za najviše scenske domete toga žanra.

Za svoj rad odlikovan je odličjem Danice hrvatske s likom Marka Marulića.