Adam Končić: KAJ JE LJUBAV

Kadaa

Utorak, 14.3.2023.  #_LOCATIONICALURL  
20:00 - 21:15

Kategorija

Adam Končić - skupina autora: KAJ JE LJUBAV 

glazbeno-poetska predstava
Autor: Adam Končić
Glazbeni suradnik: Oliver Belošević
Suradnica za kostime: Eva Karakaš Bedrina
Tehnička podrška: Tomislav Pervan
Inspicijent: Boris Štefančić
Izvođači:
Glumac: Adam Končić
Glazbenici:
Petar Haluza - violina
Vinko Grubešić - violončelo
Alan Dović - gitara
Tomislav Parmać - klavir

Premijera: 13. veljače 2023. Predstava igra u Klubu Kazališta Komedija.
Adam Končić, član Komedijina glumačkog ansambla, već se dugi niz godina dokazuje kao vrhunski interpret kabaretskih formi, pa je kazalište odlučilo ovom svom članu pružiti priliku da na sceni Kluba Kazališta Komedija ostvari svoj novi autorski projekt.

Kaj je ljubav je koncertno poetski cabaret u kojem će Adam Končić govoriti o muško ženskim odnosima kroz pjesme popularnih pjesnika, kroz kratke monološke dramske forme i naravno, kroz glazbu i pjesmu.

Pjesnici poput Ladislava Pežigala kojeg Končić često interpretira zbog njegovog osebujnog kajkavskog izraza svakako će se naći na repertoaru, kao i nezaobilazni hrvatski pjesnici ljubavne poezije poput Enesa Kiševića ili Željka Krznarića.

Prozne dijelove cabareta Končić će govoriti kao pseudo autobiografske crtice, nalik na dnevničke zapise jednog suvremenog homo sapiensa koji potiče iz Krapine i humorno se poigrava mačističkim streotipima, ulogom muškarca u modernom društvu, koji iskreno progovora o pobjedama i porazima u ljubavi.

U predstavi će se pjesme izvoditi uživo, uz pratnju četveročlanog muzičkog sastava, koji će sačinjavati članovi orkestra kazališta Komedija.

Ovaj kabaretski program pružit će idealan programski okvir za prostor Komedijinog kluba na glavnom gradskom trgu, koji će pružiti kvalitetnu zabavu za večernji izlazak u takav urbani klupski prostor.

  U svom autorskom projektu Adam Končić smjelo nam upućuje vječno pitanje: „Kaj je ljubav?“
Znajući da na to pitanje nema odgovora, da veličinu i dubinu ljubavi nikada nećemo moći ni dokučiti ni artikulirati, Adam se odlučuje na ono što nam jedino preostaje: da ju opjevamo.
U slavu ljubavi i svega što nam ona donosi u ovoj će se predstavi pjevati, svirati, govoriti stihove, šaliti i sentimentalizirati – baš kao što se to događa i u životu kada nas takne ljubav.
Zazvonit će tu često, kao što i očekujemo od našeg glumca porijeklom iz Zagorja, prelepi naš kaj, ali moći ćemo uživati i u štokavskim pjesnicima, našim bardovima koji govore o ljubavi. Naći će se tu i novih autorskih pjesama u izvođenju kvarteta sačinjenog od članova orkestra Kazališta Komedija, kao i prerade poznatih hitova.

Ali ono najvažnije donijet će nam sam Adam u svom autorskom viđenju: večer ispunjenu razmišljanjima o ljubavi i o tome koliko ona mijenja i naš život i nas same. I da pritom ne mislimo ni na prijateljsku, bratsku ili roditeljsku ljubav, ljubav prema domovini ili prema svijetu i njegovim blagodatima, već isključivo na onu specifičnu ludu ljubav koju osjećamo prema svom prvom drugom. Ljubav je ta puna erotske žudnje, neizvjesnosti i strasti, puna je očekivanja i nade. Takva ljubav donosi nezamislivu radost, no i svoju drugu stranu: razočaranja i tuge, duboke boli. To je jedina vrsta ljubavi koja nas istinski može promijeniti, nagnati na velike stvari. To je ljubav koja nam daje elan, volju za životom, nadnaravnu snagu. Bez nje smo prazni i suhi kao pustinja, bez nje smo usamljeni i opustošeni. Nije uzalud i sam sveti Pavao rekao da je čovjek bez ljubavi prazan kao napuklo zvono.

Kao glumac, redatelj i autor Adam Končić nalazi vremena i inspiracije da stvori predstavu koja progovara o tim velikim pitanjima. Nalazi da je važno pozvati publiku da provede jednu elegantnu večer u razmišljanju o tome: kaj je ljubav?

Kaj je ona za svakog od nas i kaj je ona za celi ovaj lepi svet kaj se tak hitro vrti oko nas. Vu ringišpilu živlenja večno bumo lovili odgovor na to Kaj je ljubav i makar to nigdar ne spoznali, molimo se da nas takne, zavede, zavrti – a bumo imali kuraže ljubiti, ljubiti do kraja.  (Nina Kleflin, dramaturginja Kazališta Komedija)