Händelov “Mesija” u izvođenju Komedijinog orkestra, zbora i solista u crkvi sv. Blaža

U srijedu, 1. prosinca 2021. u 19:30 sati u crkvi sv. Blaža u Zagrebu zbor i orkestar Kazališta Komedija te solisti Kristina Habuš (sopran), Zorica Antonić (mezzosopran), Filip Hozjak (tenor) i Adalbert Turner (bas) pod ravnanjem maestra Davora Kelića izvest će oratorij Mesija G. F. Händela.

Gotovo sva Händelova djela odlikuju se jasnoćom sadržaja i oblika te zanosom i spontanošću, a svojom glazbom obraćao se prvenstveno narodu i slušateljima srednjeg staleža. Njegova djela puna su snage i veličine kroz koje odražavaju istinsko suosjećanje za sve boli Boga – čovjeka i svakog patnika, ali i zanos i divljenje pred svemogućim Bogom. Sadržaji njegovih oratorija gotovo iskuljučivo uzeti su iz Biblije, naročito iz Starog zavjeta, te čak i Mesija u kojemu je Krist središnja osoba, pa bi mu prema tome saržaj morao potjecati iz Novog zavjeta, no ipak satkan je većim dijelom iz starozavjetnih kristoloških tekstova.

Djelo čine tri cjeline, petnaest slika i pedeset i tri vokalno-instrumentalna stavka. U izvedbi zbora i orkestra Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija slušat ćemo prvi dio velikog oratorija koji se odnosi na navještaj, rođenje i djelovanje Mesije. Dok solisti u arijama i recitativima iznose navještenje, zbor svojim svečanim nastupima najavljuje ostvarenje iznesenoga te donosi zaključke pojedinih cjelina. Drugi dio ovog djela predstavlja Mesiju – Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta, muku i smrt, a posljednji govori o plodovima Kristova uskrsnuća.

Händelov Mesija vrhunska je glazbena ispovijest vjere i nade u budućnost čovječanstva za koju jamče Bog i Krist.

Nadamo se da će i naša izvedba produbiti radost došašća u srcima slušatelja.

Napomena: Nastavno na mjere Civilnog stožera ulaz je moguć samo osobama s valjanim Covid potvrdama uz obavezno nošenje maski. Broj prisutnih je ograničen.