Mjuzikl “Ljepotica i zvijer” gostuje na 71. Ljubljana Festivalu!

Komedijin hit-mjuzikl Ljepotica i zvijer na ljubljanskim Križankama, a sklopu 71. Ljubljana Festivala bit će bit će izvedenba 3., 4., 6. i 7. srpnja. Ovim se gostovanjem nastavlja dugogodišnja suradnja Komedije i Festivala Ljubljana, koja traje od daleke 1954. godine

Nakon nekoliko godina stanke Komedija se vraća na pozornicu na Križankama i to svojim ovosezonskim hitom, Disneyjevim mjuziklom Ljepotica i zvijer, nastalog pod dirigentskom palicom Krešimira Batinića i Davora Kelića te u režiji i koreografiji Lea Mujića. Predstava je nastala u dogovoru sa Music Theatre International (Europe Limited).  Ovo je prvo gostovanje mjuzikla Ljepotica i zvijer koji od premijere u rujnu 2022. igra u (uvijek rasprodanoj) Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Predstave će u Ljubljani, u okrilju jednog od najznačajnih i najcijenjenijih ljetnih g+festivala u Europi biti izvedene 3., 4., 6. i 7. srpnja 2023.

Bogati program ovogodišnjeg, sedamdeset i prvog, Ljubljana Festivala na konferenciji za novinare održanoj u svibnju u Klubu Kazališta Komedija predstavio je gospodin Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana te najavio velika umjetnička imena koja će gostovati kao što su klavirist Simon Trpčeski, sopranistica Anna Netrebko, zatim ostali vokalni solisti poput Elene Židkove, Yusifa Eyvazova, dirigenta Michelangela Mazza. Također istaknuo je i nekoliko značajnih naslova poput Madam Butterfly, Biti ili ne biti, Mama Mia!, Šeherezada… Kazalištu Komedija velika je čast biti u ovakvom društvu.

Mjuzikl Ljepotica i zvijer nastao je u raskošnoj produkciji Kazališta Komedija i u režiji i koraografiji Lea Mujića  u suradnji sa Produkcijom Disney te u dogovoru s društvom Music Theatre International (Europe). Prevoditelji su Ivanka Aničić (prijevod dijaloga), Vanda Vujanić Šušnjar i Dražen Bratulić (prijevod stihova), a osim režisera i koreografa Lea Mujića  te dirigenata Krešimira Batinića i Davora Kelića, autorski tim još čine asistent redatelja i dramaturg Balint Rauscher, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, dok je oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Veliki ansambl mjuzikla čine Vanda Winter i Buga Marija Šimić u naslovnoj ulozi LjepoticeIgor Drvenkar Ivan Glowatzky u ulozi Zvijeri (uz Nevena Stipčića u studijskoj ulozi), Fabijan Pavao Medvešek Matko Knešaurek (Gaston); Dražen Bratulić Đani Stipaničev (Lumier); Igor Mešin Goran Malus (Din Don);  Renata Sabljak i Jasna Bilušić (Gospođa Kamilica); Ognjen Milovanović Jan Kovačić (Lefou); Adalbert TurnerErvin Baučić Adam Končić (Maurice); Mila Elegović Danijela Pintarić (Babette); Vlatka Burić Dujmović Sandra Bagarić (Primadonna Grande Bocca); Ruben Carović, Mihael Kokot, Adriana Klačar Vatroslav Hrelec (Mrvica); Filip Hozjak Neven Stipčić (Mesieur D’Arque); Lana BlaćeKristina Habuš Irena Raduka (Budalaste djevojke) i Marta Simikić Hana Samardžić (Blizanke/Sol i Papar). Sudjeluju orkestarzbor i balet Kazališta Komedija.

Mjuzikl Ljepotica i zvijer koji je svoju premijeru imao na Broadwayju 1994. godine napisali su Alan Menken (glazba), Howard Ashman i Tim Rice (stihovi), te Linda Woolverton (libreto). Mjuzikl je nastao prema istoimenom Disneyjevom filmu iz 1991. na kojem su radili isti autori. Na Broadwayu se ovaj mjuzikl igrao neprekidno dugi niz godina i dosegao je više od 5500 repriza, što ga čini jednim od najuspješnijih dijela iz tog žanra.