Premijerno izvedena Machiavellijeva “Mandragola”!

U petak, 12. ožujka 2021. u Komediji je održana svečana premijera komedije Niccole Macchiavellija – MANDRAGOLA, u režiji Zorana Mužića, a prema prijevodu Ive Frangeša. Premjerna publika je predstavu nagradila dugim i toplim aplauzom.

Bila je ovo prva premijera u Komediji nakon više od godinu dana i održana je prema svim trenutno važećim epidemiološkim pravilima.

Podsjetimo, Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus i Dajana Čuljak tumači su uloga, a autorski tim, uz redatelja Mužića čine scenograf Tomislav Ruszkowski, kostimografkinje Elvira Ulip i Eva Karakaš Bedrina, dramaturginja Petra Mrduljaš te autor glazbe Mate Matišić.

Isključen iz političkoga života, Machiavelli je napisao svoju jedinu komediju početkom šesnaestoga stoljeća u Firenci. Machiavellijeva Mandragola smatra se prvom modernom komedijom u razdoblju renesanse, jer se autor odriče tada uobičajenih antičkih predložaka i na pozornicu izvodi svoje sugrađane i suvremenike. Mladi Callimaco žudi za prelijepom Lucrezijom, kreposnom suprugom bogatoga i staroga Niccije. Niccia, pak, najviše od svega čezne za sinom i nasljednikom te je za to spreman učiniti ama baš sve. Gramzljivi dodvorica Ligurio pomoći će Callimacu da zavara Nicciju kako bi se mladi zaljubljenik uspio zavući u Lucrezijin krevet, a Ligurio spremiti koji novčić u džep. Svi likovi uprijet će se da poljuljaju Lucrezijinu naizgled nesalomljivu krijepost, koja će se pokazati itekako slomljivom.

Machiavelli se u ovoj ciničnoj komediji obračunava sa svojim sugrađanima izvrgavajući ruglu njihovu gramzljivost, lažljivost i pohotljivost. Autoru ništa ljudsko nije strano pa tako ni ovi ovozemaljski porivi koji pokreću njegove likove, ali mu je zato itekako stalo da raskrinka licemjerje kojim ih prikrivaju. U tome nitko nije pošteđen – ni ugledni pravnici, ni svećenici, ni mladi zaljubljenici.

Premda nas čak pola tisućljeća dijeli od Machiavellijeve Firence, svježina i britkost ove komedije nije nimalo izblijedjela tako da će jamačno i zagrebačka publika na početku trećeg tisućljeća prepoznati u njoj vječne mračne tajne ljudske duše i postaviti si pravo makjavelijansko pitanje – opravdava li cilj doista sva sredstva?

Datume za iduće izvedbe provjerite na rasporedu, a ulaznice nabavite u sustavu ulaznice.hr ili na blagajnama Kazališta.