Snimka koncerta Alfi Kabiljo: Moji mjuzikli #2 u nedjelju, 22. siječnja u programu HTV – a

U nedjelju, 22. siječnja 2023. u 21:30 na Trećem programu Hrvatske televizije bit će emitirana snimka koncerta ALFI KABILJO: MOJI MJUZIKLI#2, snimljena u listopadu prošle godine.

Podsjetimo, 26. ožujka 2022. u Kazalištu Komedija održan je svečani koncert ALFI KABILJO – MOJI MJUZIKLI #2 kojim su proslavljeni veliki jubileji maestra Kabilja – 60 obljetnica njegova umjetničkog rada i 85 godina života (koji su, valja reći, bili 2020. godine, ali se iz svima znanih razloga koncert tad nije mogao održati) te 50 godina od premijere zasigurno najpoznatijeg domaćeg mjuzikl – Jalta, Jalta.

Pod ravnanjem maestra Dinka Appelta solisti Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Vlatka Burić DujmovićDanijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner te orkestar i zbor Kazališta Komedija izveli su dvadeset brojeva iz najpoznatijih mjuzikala Alfija Kabilja, ali i brojeve iz onih još neizvedenih. U programu je nastupio i baletni par Ana Hanić i Dejan Jakovljević, koji potpisuje koreografiju, dok redateljski koncept potpisala Nina Kleflin.

Maestro Kabiljo piše mjuzikle već dugi niz godina i oni su perjanica njegovog skladateljskog opusa. Njegova umjetnička veza s Komedijom traje još od vremena kad se takva glazbeno scenska forma po prvi put pojavila u hrvatskoj kazališnoj praksi. Kao začetnik zagrebačke škole mjuzikla Kabiljo je u Komediji pronašao svog prvog producenta i zajedno s drugim umjetnicima započeo trijumfalni put domaćeg mjuzikla koji traje do danas.

Na te uspješnice i brojne nezaboravne hitove podsjetit će ovaj koncert. Gledatelji će moći uživati u glazbenim brojevima iz njegovih, Komedijinoj publici već poznatih i dokazanih mjuzikala: Velika trkaDlakav životCrveni otok,  Jalta JaltaIvan od leptiraCar Franjo Josip u ZagrebuKralj je golTko pjeva zlo ne misli ili Kralj je gol.

No, ovaj koncert kao ekskluzivu donosi uvid u neke nove, još neizvedene mjuzikle koje je maestro Kabiljo napisao u posljednjih desetak godina. Tako će publika dobiti posebnu priliku čuti glazbene brojeve iz njegovih novih mjuzikla: Madame HamletKrađa Mona Lise i Marilyn Monroe.

Moji mjuzikli #2 gledateljima donose večer izabranih glazbenih hitova koji će ih povesti na uzbudljivo putovanje kroz glazbene kazališne priče. Te su priče rezultat njegove suradnje s najpoznatijim dramskim autorima i pjesnicima. One glazbenim brojevima daju posebnu teatarsku čaroliju, uvode nas u kazališni svijet gdje glazba i priča nadopunjuju ljepotu doživljaja.

Stvaralaštvo maestra Kabilja neraskidivo je vezano s čarolijom kazališta. Ono živi kroz libreta i stihove poznatih dramskih autora, ali istinski zamah njegovim mjuziklima daje nadahnuće glumaca i pjevača. Oni mu daruju scenski život i glazbeno i emotivno.

Komedijini sjajni solisti uvijek su bili odlični interpreti Kabiljovih glazbenih ideja i scenskih zamisli, a ovim koncertom još su jednom potvrdili da velikan hrvatskog mjuzikla, gospodin Alfi Kabiljo ima u svojoj riznici obilje glazbenih aduta.

Ovu večer za pamćenje, u čast opusa ovog velikog umjetnika, ali i u slavu domaćeg mjuzikla kojeg je Kazalište Komedija donijelo u hrvatsku kulturu,  Hrvatska televizija snimila je na jednom od repriznih izvedbi, 25. listopada 2022. te će ga emitirati u svom programu, u nedjelju, 22. siječnja 2023. u 21:30 sat.