In memoriam: Veronika Durbešić

U subotu, 7. ožujka 2020. zauvijek nas je napustila dugogodišnja članica glumačkog ansambla Kazališta Komedija, gospođa Veronika Durbešić.

Veronika Durbešić rođena je u Zagrebu 1945. godine. Već kao djevojčica od desetak godina nastupala je u Dječjem kazalištu “Titovi mornari” u Splitu i na sceni HNK u Marinkovićevoj “Gloriji”. Nakon mature u klasičnoj gimnaziji završila je i dva fakulteta; Pedagošku akademiju u Rijeci (engleski, hrvatski i ruski jezik) i Akademiju za dramsku umjetnost u Zagrebu.

Njezina slojevita i maštovita ličnost izgradila je tijekom umjetničke karijere samobitni svijet ispunjen različitim ulogama. Nastupima u avangardnoj glazbenoj grupi “Acezantez”, kako svojim začudnim glasovnim rasponima, tako i glumački oživljavala je napisanu melodiju.

Od 1974. bila je stalni član glumačkog ansambla Kazališta “Komedija” i nastupila je u više od trideset uloga u mjuziklima, rock operama, operetama i komedijama. Sposobna da svoju snagu usmjeri do najdubljih dubina ljudske psihe, dokazala je da nema malih, sporednih uloga, već da su sve velike ako stignu do prave i intelektualno jake ličnosti. Bila je Galamiti F.Jane u Kalogjerinu “O-kaju”, Jenny Hill u Brecht-Weillovoj operi “Uspon i pad grada Mahagonny”, ali i gđa Peachum u “Operi za tri pare”, Medicinska sestra u Simonovoj komediji “Zlatni dečki”, Mona Liza u Gotovčevu mjuziklu “Novela od stranca”, Maca u Freudenreichovim “Graničarima”, Nežika u komediji slovenskog autora Linharta “Matiček se ženi”, u rock operama Metikoša i Krajača bila je Kata Marušićka u “Gubec-begu” i Margaretha Kulyanka u “Gričkoj vještici”, u Feydeauovom vodvilju “Orden” bila je gđa Paginet (za tu je ulogu nagrađena posebnim priznanjem na Festivalu satire 1986. godine), Mary Smith u Cooneyevoj komediji “Kidaj od svoje žene”, Velika mama u Vujčićevim “Glembajevićima”… U mjuziklima Milana Grgića i Alfija Kabilja bila je Magda u “Caru Franji Josipu u Zagrebu”, Kety u “Kralj je gol” i Pepe u mjuziklu Britvića i Kabilja “Tko pjeva zlo ne misli”. Dva je puta bila nagrađena priznanjem Društva dramskih umjetnika Hrvatske; za ulogu Nežike u “Matiček se ženi” 1979. i Adelaide u “Crvenom otoku” Kljakovića i Kabilja 1982. godine. Njezin umjetnički rad bio je okrunjen najvišim priznanjem na polju kulture i stvaralaštva u Hrvatskoj—godišnjom nagradom “Vladimir Nazor” za ulogu Magde u “Caru Franji Josipu u Zagrebu” i ulogu Jeljenke u Gundulićevoj “Dubravki”.

Jedna od njezinih životnih uloga bila je Mureille u monodrami “Happy New Year” uprizorena u Teatru ITD u režiji njezina supruga Tomislava Durbešića. Za ovu ulogu pripala joj je Zlatna kolajna na Festivalu monodrame i pantomime u Novom Sadu 1981.

Nastupala je u filmovima, televizijskim i radiodramama, bila je voditeljica TV magazina, a bila je i suradnica—profesor na Akademiji dramske umjetnosti, kao umjetnički suradnik na Odsjeku glume.Za svoj sveukupni umjetnički i pedagoški doprinos Hrvatskom glumištu, za osobite zasluge u kulturi, 1996. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Lik i djelo Veronike Durbešić zadržat ćemo u trajnom sjećanju.

Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 11. ožujka 2020. u 11.40 sati ispred mrtvačnice na Mirogoju.

Komemoracija će biti u petak, 13. ožujka 2020. u 13 sati, u Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27.