Počele probe za “Ožalošćenu porodicu”

Danas su počele probe za novu premijeru u Kazalištu “Komedija” – komediju OŽALOŠĆENA PORODICA Branislava Nušića, u režiji Ivana Lea Leme. Premijera je zakazana za 25. travnja 2020., a autorski tim, uz redatelja, čine scenografkinja Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez, skladatelj Zvonimir Dusper Dus, te lektorica Jelena Mihajlović.

Veliku glumačku podjelu čine Damir Lončar, Adam Končić, Goran Malus, Davor Svedružić, Ronald Žlabur, Fabijan Pavao Medvešek, Mirela Brekalo Popović, Nera Stipičević, Dubravka Ostojić, Mila Elegović i Ivona Kundert.

Jedna od kasnih komedija najvećeg srpskog komediografa (nastala 1935.) predstavlja ožalošćenu grupu srodnika okupljenih na karminama bogatog rođaka, s kojim su svaki od njih u nekom bližem ili daljem rodbinskom odnosu. Konvencionalno oplakivanje pokojnika i prividno žalovanje ubrzo se raskrinkavaju kao paravan za bespoštednu borbu za njegovo nasljeđe u kojoj se, u iščekivanju oporuke, ne biraju sredstva. Nevolja je, kako će se pokazati, da im pokojnik u stvari nije ništa ostavio što generira još beskrupuloznije spletke i sukobe članova obitelji portretirajući na sceni niz uvjerljivih likova pogonjenih malograđanskim licemjerjem i pohlepom. Nušić je karijeru započeo satiričnim komedijama prikazujući srpsko građansko društvo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a uspjeha su imale i njegove povijesne i romantičarske drame. Uz proturatne pripovijetke, nekoliko romana, pjesme, eseje, novinarske tekstove i humoristički intoniranu memoarsku prozu potkraj života vraća se komediji (Gospođa ministarkaPokojnik…) čiji su zaštitni znak duhovite dosjetke, vješto građeni zapleti, satirično oblikovani likovi i oštra kritika društvenih devijacija.