“Jesus Christ Superstar” gostuje na međunarodnom kazališnom festivalu Dokořán u Brnu

U nedjelju, 11. lipnja 2023. Komedija s rock operom Jesus Christ Superstar gostuje na međunarodnom festivalu Dokořán u Brnu. Bit će to treće veliko gostovanje ove rock opere u posljednjih mjesec dana, nakon gostovanja u Rijeci i Pečuhu.

Gostovanje predstave Jesus Christ Superstar u produkciji Kazališta Komedija u gradskom kazalištu u Brnu, u Republici Češkoj predstavlja ne samo veliku čast, (jer se radi o pozivu na međunarodni festival) nego je i nastavak kontinuirane suradnje s ovim iznimno važnim europskim kazalištem.

Prije nekoliko godina gost iz Brna, renomirani redatelj Stanislav Slovak režirao je u Komediji vrlo uspješnu predstavu Zaljubljeni Shakespeare, nakon ove suradnje kazalište Komedija njeguje iznimno dobre odnose sa gradskim kazalištem u Brnu. Kako je to kazalište također specijalizirano za glazbene žanrove, operetu i mjuzikl, suradnja naših dvaju kazališta je prirodna i obostrano inspirativna. Budući da kolege iz Brna dobro poznaju rad ansambla Kazališta Komedija uslijedio je prestižni poziv na međunarodni festival koji se u njihovom kazalištu održava u lipnju ove godine.

Riječ je o festivalu pod nazivom Dokořán, posvećenom upravo susretu glazbe i kazališta. U konkurenciji brojnih glazbenih predstava Komedija će nastupiti 11. lipnja 2023. u 17 sati, u velikom glazbenom kazalištu u okviru gradskog kazališta u Brnu.

Od 9. do 13. lipnja 2022. šest domaćih i dvije inozemne kazališne skupine okupit će se na festivalu glazbenog kazališta Dokořán u Brnu, a publika će moći birati između bogatog programa koji se sastoji od različitih glazbenih i plesnih predstava ili koncerata.

Uz nekoliko praških kazališta koja će izvesti domaće i strane mjuzikle, nastupit će i dva kazališta iz drugih gradova, jedno iz Plzena i jedno iz Pardubica s mjuziklima koje su vrlo uspješno producirali. Od inozemne produkcije, uz Komediju, nastupit će i kazalište iz Ingolstadta iz Njemačke koje će izvesti mjuzikl Frankensteinova nevjesta njemačkih autora. Publika će u pet dana održavanja ovog prestižnog festivala vidjeti ukupno jedanaest programa.

Besprijekorna kvaliteta predstave Jesus Christ Superstar garancija je da će se Kazalište Komedija, ali i hrvatska kultura predstaviti u svom punom sjaju na ovom međunarodnom festivalu.

Rock-opera Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar u produkciji Kazališta Komedija u ovoj je inscenaciji premijerno izvedena u ožujku 2019. pod dirigentskom palicom maestra Dinka Appelta i u režiji Damira LončaraScenografiju i dizajn svjetla potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, koreografiju Leo Mujić, a dizajn zvuka Igor Pauk.

Suvremeni Broadway ili londonski West End gotovo su nezamislivi bez potpisa dva umjetnička genijalca – skladatelja Andrewa Lloyda Webbera, koji potpisuje brojne uspješne mjuzikle kao što su Evita, Mačke, Fantom u operi, Bulevar sumraka i Zviždanje niz vjetar te tekstopisca Tima Ricea, poznatog po djelima kao što su Evita, Šah, Disneyevim Ljepotica i zvijer (koja je trenutno također na Komedijinu repertoaru!) i Kralj lavova. Njihov Jesus Christ Superstar jedno je od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela, koje je dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta i vidjelo ga je više od pet milijuna ljudi. Premijerna izvedba zabilježena je davne 1971. na brodvejskoj pozornici, a sljedeće godine započelo je osam godina dugo putovanje na West Endu. Riječ je o najdugovječnijem mjuziklu svih vremena, a sjajni izvođači, suvremeni dizajn i očaravajuća koreografija, čine ovu energičnu i emotivnu produkciju toliko nezaboravnom.

 Jesus Christ Superstar govori o posljednjih sedam dana života Isusa iz Nazareta: osobita pozornost posvećena je odnosu običnih ljudi prema Isusu i prema događajima oko njega, pri čemu su dva glavna predstavnika tih odnosa Juda, koji se okreće od svojega učitelja i postaje izdajnikom, te Marija Magdalena, obraćena grešnica koja u Isusa ima neograničeno povjerenje. Tu su još i Pilat koji će ustuknuti pred svjetinom i osuditi Isusa premda ne vidi nikakve njegove krivice, Petar koji će Isusa tri puta zanijekati, kralj Herod koji je razočaran i bijesan jer mu Isus nije pokazao ni jedno od čuda o kojima je slušao te brojni drugi. Kada Narod, koji isprva okružuje Isusa, slavi ga, poziva ga da ga liječi ili da mu bude vođa, ugleda Isusa uhićena i pretučena, okrene se protiv njega, izruguje mu se i traži da ga se razapne.

Također ovo gostovanje samo je jedna stepenica u suradnji s gradskim kazalištem iz Brna, s kojim planiramo suradnju i na drugim projektima u budućnosti.