Komedijin “Jesus Christ Superstar” gostuje na 10. kazališnoj Olimpijadi u Pečuhu

U srijedu, 24. svibnja 2023. Kazalište Komedija sa svojom hit-predstavom, rock operom Jesus Christ Superstar gostuje na 10. kazališnoj Olimpijadi u Pečuhu. 

Međunarodna kazališna Olimpijada stvorena je u Grčkoj 1995. s ciljem da olimpijskim duhom prožme velike kazališne susrete, ali bez natjecanja, medalja ili nagrada. Cilj ovih susreta je afirmacija kulture u svim sredinama, potenciranje važnosti teatarske umjetnosti na svim razinama, njezine demokratičnosti i velike uloge u poetizaciji svijeta u kojem živimo. 

Ovo je susret kazališta iz cijele Evrope, pa i svijeta koji se u tom periodu okupljaju u najvažnijim kazalištima Mađarske pod vodstvom Narodnog kazališta iz Budimpešte. U razdoblju od 1. travnja do 1. lipnja ove godine diljem Mađarske bit će izvedeno oko 750 programa: izvedbe  domaćih predstava, brojna gostovanja i niz pridruženih festivala. Tijekom kazališne Olimpijade mnoga će mađarska kazališta ugostiti ili po jednu predstavu iz inozemstva ili jednu na madžarskom jeziku izvedenu u nekoj od zemalja s kojima Madžarska graniči. Svako nacionalno kazalište koje sudjeluje u ovoj velikoj kazališnoj svečanosti ima priliku, po svom odabiru i prosudbi, pozvati neko kazalište iz Europe koje ima izuzetno kvalitetnu predstavu. Posebno smo ponosni da je Mađarsko narodno kazalište iz Pečuha pozvalo upravo Kazalište Komedija i to sa velikim glazbeno-scenskim spektaklom Jesus Christ Superstar. Tako će Komedija imati priliku nastupiti u elitnom društvu odabranih gostujućih predstava i pridružiti se najboljim predstavama Evrope. 

Na ovogodišnjoj kazališnoj Olimpijadi bit će prikazana djela velikih teatarskih umjetnika kao što su Theodoros Terzopulos, Suzuki Tadashi, Romeo Castellucci, Krytian Lupa, Slava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcărete, Eugenio Barba, Tiago Rodrigues, Alessandro Serra, Christoph Marthaler, Liu Libin, Declan Donnellan, Ivan von Hove  i drugi. 

U sklopu ovog velikog kazališnog susreta u Budimpešti će se odvijati i deveti po redu Madách International Theatre Meeting (MITEM)  u Narodnom kazalištu u Budimpešti. Uz to prikazat će se i brojne plesne, lutkarske i ulične predstave, kroz gotovo tri mjeseca koliko ce glavni program i prateći programi ukupno trajati.

Ovogodišnja kazališna Olimpijada posvećena je velikom mađarskom književniku Imri Madachu  rođenom prije točno 200 godina, čije je epohalno djelo, dramatična poema Tragedija čovjeka obilježila mađarsku literaturu i kazalište.  Upravo Tragedija čovjeka bit će inspiracija brojnim studentskim predstavama, gdje će studenti mađarskih akademija na Olimpijadi izvesti  scene iz ovog slavnog  djela, te će ih na kraju povezati u zajedničku slavljeničku izvedbu. 

Geslo jubilarne desete kazališne Olimpijade također je citat iz Madačevog remek djela: Nastoj, ustraj čivječe – imaj vjere i povjerenja! 

Rock-opera Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar u produkciji Kazališta Komedija u ovoj je inscenaciji premijerno izvedena u ožujku 2019. pod dirigentskom palicom maestra Dinka Appelta i u režiji Damira LončaraScenografiju i dizajn svjetla potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, koreografiju Leo Mujić, a dizajn zvuka Igor Pauk.

Suvremeni Broadway ili londonski West End gotovo su nezamislivi bez potpisa dva umjetnička genijalca – skladatelja Andrewa Lloyda Webbera, koji potpisuje brojne uspješne mjuzikle kao što su Evita, Mačke, Fantom u operi, Bulevar sumraka i Zviždanje niz vjetar te tekstopisca Tima Ricea, poznatog po djelima kao što su Evita, Šah, Disneyevim Ljepotica i zvijer (koja je trenutno također na Komedijinu repertoaru!) i Kralj lavova. Njihov Jesus Christ Superstar jedno je od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela, koje je dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta i vidjelo ga je više od pet milijuna ljudi. Premijerna izvedba zabilježena je davne 1971. na brodvejskoj pozornici, a sljedeće godine započelo je osam godina dugo putovanje na West Endu. Riječ je o najdugovječnijem mjuziklu svih vremena, a sjajni izvođači, suvremeni dizajn i očaravajuća koreografija, čine ovu energičnu i emotivnu produkciju toliko nezaboravnom.

 Jesus Christ Superstar govori o posljednjih sedam dana života Isusa iz Nazareta: osobita pozornost posvećena je odnosu običnih ljudi prema Isusu i prema događajima oko njega, pri čemu su dva glavna predstavnika tih odnosa Juda, koji se okreće od svojega učitelja i postaje izdajnikom, te Marija Magdalena, obraćena grešnica koja u Isusa ima neograničeno povjerenje. Tu su još i Pilat koji će ustuknuti pred svjetinom i osuditi Isusa premda ne vidi nikakve njegove krivice, Petar koji će Isusa tri puta zanijekati, kralj Herod koji je razočaran i bijesan jer mu Isus nije pokazao ni jedno od čuda o kojima je slušao te brojni drugi. Kada Narod, koji isprva okružuje Isusa, slavi ga, poziva ga da ga liječi ili da mu bude vođa, ugleda Isusa uhićena i pretučena, okrene se protiv njega, izruguje mu se i traži da ga se razapne.