“Kako je umro prastric August?” – diplomska predstava studenata završne godine glume ADU u Klubu Kazališta Komedija

U Klubu Kazališta Komedija 6., 7. i 11. svibnja 2023. s početkom u 20 sati studenti Akademije dramske umjetnosti, završne godine studija glume, izvode diplomsku predstavu „Kako je umro prastric August?”

Jedan od najpoznatijih tekstova 20. stoljeća svakako je Pir malograđana Bertolta Brechta. Često je izvođen i u Hrvatskoj. Napisan 1919. godine, događa se na jednoj građanskoj svadbi. Kroz lica koja jedva da imaju imena (Otac, Majka, Mladoženja, Nevjesta, Sestra, Žena, Muž…) kritički i duhovito, cinično i urnebesno površno, progovara o građanskom tj. malograđanskom društvu tog vremena, o ljudima koji će se u skoroj budućnosti naći pred izazovom novog nekog vremena, tridesetih godina 20.stoljeća.

Studenti ADU diplomske godine glume, pod vodstvom profesora Krešimira Dolenčića i asistentice Ksenije Marinković taj su tekst uzeli kao predložak za predstavu o jednoj današnjoj svadbi. Predložak koji se izvodi, zajedničko je djelo mladih glumaca i njihovih profesora i suradnika. Nazvali smo ga „Kako je umro prastric August“?

Kako prije sto godina tako i sada svi su motivi isti, kao naravno na svim svatovima. Lica su ista, a događaji se ponavljaju. Rijetko tko kaže ono što misli, pjeva se, pleše, ljubi, vrijeđa…Emocije su povišene i teško ih je kontrolirati, puca se po šavovima koji se brzo moraju zakrpati. Svatovi idu, idu i idu…Energija je zarazna, teško se othrvati neke skrivene stvari izlaze iz ormara…nešto se govori što se i ne bi smjelo…glazba, piće i atmosfera uvlače i gledatelje i izvođače u svoje kolo.

Klub Kazališta Komedija odlična je sala za ovu svatovsku predstavu, idealno mjesto gdje će publika zajedno s glumcima proslaviti početak novog zajedničkog života naših Marije i Jakova.

S ovom predstavom jedna generacija glumaca završava svoj studij na Akademiji dramske umjetnosti. U tome im pomaže i nekoliko gostiju, također mladih, netom diplomiranih kolega.

Igraju:

Melody Martišković, Tea Harčević, Martina Mandek, Matija Gašpari, Igor Jurinić, Fabijan Komljenović, Lara Nekić, Matej Đurđević i Vid Ćosić.