Komedija online!

U subotu, 25. travnja 2020. u 21 sat na portalu Jutarnji.hr moći ćete pogledati prvu “Komedijinu” predstavu online!
Bit će to gastarbajterska kronika Mate Matišića BLJESAK ZLATNOG ZUBA, u režiji Zorana Mužića, predstava čijom smo premijerom godine 2015. obilježili 65. obljetnicu Kazališta “Komedija”.

Veliki glumački ansambl čine Damir Lončar, Nina Kaić Madić, Vanda Winter / Franka Klarić (u snimci Franka Klarić), Davor Svedružić, Nada Abrus, Ronald Žlabur, Nera Stipičević, Jan Juričić, Vinko Kraljević, Saša Buneta, Ivica Zadro, Filip Juričić, Igor Mešin, Ljubo Zečević, Goran Malus, Vanja Ćirić, Jasna Palić Picukarić i Marija Jerneić.
Autorski tim, uz redatelja Zorana Mužića, čine scenograf Darko Bakliža, kostimografkinja Elvira Ulip, autori glazbe Šimun Matišić i Mate Matišić te Damir Lončar kao jezični savjetnik.

„Bljesak zlatnog zuba“ Mate Matišića s podnaslovom – gastarbajterska kronika – svakako je jedan od ponajboljih kazališnih komada u hrvatskoj literaturi. Ovaj dramski prvijenac sada već slavnog autora nastao je kad je piscu bilo samo osamnaest godina i u kojem je na svjež i autentičan način opisao događaje iz svog rodnog sela – Ričice pokraj Imotskog. Obitelji iz Ričica, njihove male priče, pokazuju nam mnogo širu sliku svijeta, ne samo onog socijalističkog doba koje se prikazuje u komadu, već cjelokupne sudbine hrvatskih obitelji iz toga kraja.

Radnja komada odvija se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a završava prizorom nakon Domovinskog rata. U tom turbulentnom vremenu selo i ljude u njemu pritišću mnoge brige. Gradnja hidrocentrale potopit će kuće, a osobne sudbine ispreplest će se s tom kolektivnom nevoljom i ona će ih još više radikalizirati. Sebi svojstvenim postupkom, miješanjem humornih i tragičnih elemenata, Mate Matišić gradi izuzetno zanimljiv svijet, čija pravila lako postaju univerzalna. U patrijarhalnom kraju, gdje su muškarci neprikosnovene glave obitelji gledamo obitelji s mnogo odsutnih očeva, očeva koji su, trbuhom za kruhom, morali otići iz domovine u Njemačku u potrazi za poslom i zaradom. I upravo ti odsutni očevi, stupovi svojih obitelji, postaju glavni junaci ove gorko slatke komedije. U surovoj borbi za bolji život oni uspijevaju unatoč svemu, a nepovoljne okolnosti ih tuku odasvud. Korumpiranost i primitivizam političkih struktura u domovini ugrožava ih jednako kao da su kod kuće, a izazovi života u stranom svijetu ogromni su. Politička emigracija, atentati i pogibije, surovi gazde, loši uvjeti života, težak rad – sve je to njihova svakodnevnica u Njemačkoj, a idila života kod kuće nestaje im pred očima.

Tamo, kod kuće njihove žene vode obitelji u njihovom odsustvu kako najbolje znaju, brinu za dom, djecu i egzistenciju vlastitom čvrstinom i borbenošću. Rješavaju probleme praktično, optimistično i snažno. Izuzetno vješto ispisani ženski likovi ovog komada poučavaju nas iskrenom i direktnom pristupu životu. Te jake žene, djevojke, majke i udovice čine se kao posveta nekim posljednjim pravim, velikim ženama koje su svoj život bez ikakve zadrške stavljale u službu drugih, svojih najmilijih, koje su žrtvujući se za obitelj pronalazile vlastito ispunjenje i sreću.

Svojom temom i provedbom ovaj komad vodi, možda i unaprijed izgubljenu bitku za odanu poetizaciju obitelji. Obitelj je u centru Matišićeve radnje, ona mora i želi opstati u svojoj staromodnoj cjelovitosti, ona postaje i ostaje stup društva, nenagrižena modernim tehnološkim dobom. Bez sebičnosti individualizma koja toliko vreba na nas u svakodnevnici, ova drama vraća na pozornicu ljude koje vole druge ljude, koji se bore za svoje i kojima su poštenje i dobrota glavne motivacijske odrednice.

Tvrd i žilav mentalitet naših ljudi, ljudi iz tog kraja, prikazan je u ovom komadu duhovito i poetično u isti čas. Ovo je priča u kojoj se u isti čas smijemo jednostavnim životnim promišljanjima u svoj njihovoj autentičnosti, dok trenutak poslije plačemo nad istinskom tragedijom junaka. Navijamo za mlade koji tek stupaju u život, prepuni smiješnih zabluda o životu i ljubavi, strahujemo od primitivizma političara i državnih poltrona i njihovih sumanutih ekonomskih planova, plačemo nad mrtvima koji u ovom komadu postaju simboli za mnoge druge žrtve.

Velika vrijednost ovog teksta je u njegovoj sposobnosti da nas preko mikro sredine upozori na probleme mnogo šire slike, da nam kroniku sela Ričice stavi u perspektivu našeg vlastitog života i sudbine cijele Hrvatske našeg doba. „Bljesak zlatnog zuba“ gorko nas upozorava gdje smo živjeli, kako bi smo se mogli zapitati gdje sad živimo i kakva nas budućnost čeka.

#Ostanidoma, uživaj u programu #KomedijaOnline!