Najavili smo početak rada na projektu “Jadnici” – premijera slavnog mjuzikla u studenom 2024.!

Danas je u Klubu Kazališta Komedija najavljen početak rada na projektu “Jadnici”, čija je premijera zakazana je za subotu, 30. studenog 2024. Autorski tim čine dirigent Dinko Appelt, redatelj Stanislav Moša, scenogaf Petr Hlousek,  kostimografkinja Andrea Kučerova, koreografkinja Tihana Strmečki, oblikovatelj svjetla David Kachlir i pomoćnica redatelja Nina Kleflin. 

Glavne uloge tumače Ervin Baučić i Dražen Bratulić (Jean Valjean), Đani Stipaničev i Igor Drvenkar (Javert), Renata Sabljak i Vanda Winter (Fantine), Filip Hozjak i Neven Stipčić (Marius), Pavla Grabar (Cosette), Jan Kovačić i Ronald Žlabur (Thénardier), Nika Ivančić i Zrinka Kušević (Mme.Thénardier), Fabijan Pavao Medvešek i Devin Juraj (Enjolras) i Dora Trogrlić (Eponine).

Sudjeluju zbor i orkestar Kazališta Komedija.

Projekt su najavili i predstavili Miljenko Puljić, ravnatelj Kazališta Komedija, Stanislav Moša, redatelj – video linkom, Nina Kleflin, dramaturginja Kazališta Komedija i pomoćnica redatelja Stanislava Moše te Dražen Bratulić, prevoditelj, ali i tumač jedne od glavnih uloga, dok je predstavnica Grada Zagreba na konferenciji bila gospođa Vera Šimić Jajčinović.

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija ovih dana započinje novi veliki glazbeni projekt čiju premijeru planiramo za kraj studenog 2024. godine – riječ je o velikom mjuziklu Jadnici koji su, prema romanu Victora Hugoa napisali autori Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil i Herbert Kretzmer.

Kazalište Komedija izvelo je ovaj mjuzikl još osamdesetih godina prošlog stoljeća i to kao prvo u Europi nakon njegove pariške premijere, no sada se sprema vratiti ovom naslovu u modernoj, nedavno objavljenoj verziji s velikom i scenski raskošnom predstavom.

Dobivanjem inicijalnog odobrenja od strane vlasnika prava, dobili smo zeleno svjetlo da započnemo ovaj iznimno kompliciran proces pripreme predstave, a ovih dana dobili smo kompletnu licencu koja sadrži odobrenje cjelovite glumačke postave, odobrenje koncepta scenografije i kostima, te odobrenje ekskluzivne non replica dozvole koja omogućava Kazalištu vlastitu interpretaciju predstave. To znači da je naš odabir glumačke postave i koncepta predstave odobrio jedan od najmoćnijih producenata na svijetu, vlasnik prava, gospodin Cameron Mackintosh. Dobivanjem ovakve dozvole Kazalište Komedija se uvrstilo u rijetka glazbena kazališta Europe s pravom da izvode ovaj mjuzikl.

Razloge za odluku da postavimo Jadnike ne treba posebno obrazlagati: to je jedan od najvećih naslova tog žanra, legendarna partitura i nezaboravna priča bazirana na romanu Victora Hugoa, najdugovječniji mjuzikl na svjetskim pozornicama i istinski kazališni fenomen.

Pamtljiva, majstorski napisana glazba i grandiozna epska priča o pobjedi ljudskog duha nad svim izazovima oduševljava ljude na svim pozornicama svijeta.

Smatramo da je Komediji ovakav naslov, osobito u suradnji s renomiranim europskim umjetnicima, logičan daljnji korak, izazov i projekt kroz koji će umjetnici ovog kazališta samo dalje rasti i konačno potvrditi da je naše kazalište vodeći nositelj glazbenog repertoara u cijeloj regiji.