Počele probe za novu predstavu – “Zapetljani interesi” Jacinta Benaventea u režiji Aleksandra Švabića

Danas su počele probe za novu predstavu u našem kazalištu – komedija ZAPETLJANI INTERESI Jacinta Benaventea u režiji Aleksandra Švabića i u prijevodu Nikoline Židek bit će premijerno izvedena u travnju ove godine.

Autor ovog teksta, Jacinto Benavente y Martinez, jedan je od najpoznatijih španjolskih dramatičara dvadesetog stoljeća.  Godine 1922. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost, u čijem je obrazloženju istaknuto da je dobiva  za “nevjerojatne vještine kojima nastavlja najsvjetlije tradicije španjolske drame”.

Los intereses creados  najpoznatije i najizvođenije je njegovo djelo, komedija koja se oslanja na tipove (maske) talijanske commedie dell arte.  Ovaj se slavni tekst često naziva romantičnom komedijom ili dramedijom, a vrti se oko majstorski ispisanih ljubavnih zapleta, no ne lišava se ni političke i socijalne kritike koja je i do danas aktualna. Radnju vode dva glavna muška lika, lutalice i probisvijeti  Leandro i Crispin ( prijatelji, ali zapravo lažni gospodar i sluga) koji, iskorištavajući brojne mane mondenog društva kao što su pokondirenost, lažni moral i prijetvornost, uspijevaju Leandru priskrbiti žuđenu ljepoticu, a obojici prijeko potreban novac.

Zabavan sadržaj, brzi dijalozi i kompleksna radnja koja nudi daleko više od tradicionalnog zapleta, čine ovaj komad izuzetno atraktivnim za postavku. Posebno se pogodnim čini njegovo samo naizgled klasično okruženje, to je istinski moderan tekst koji pruža sjajne mogućnosti za redateljske intervencije.  

Redatelju predstave Aleksandru Švabiću ovo je prva suradnja s Kazalištem Komedija, a uz njega autorski tim čine Damir Klemenić – asistent redatelja koji potpisuje i scenski pokret, Nina Bajsić – dramaturginja, Matija Blašković – scenograf, Mirjana Zagorec – kostimografkinja i Matija Antolić – skladatelj. 

Glumački ansambl čine Ivan Magud, Bernard Tomić, Roko Sikavica, Fabijan Pavao Medvešek, Ervin Baučić, Ognjen Milovanović, Ana Magud, Dubravka Ostojić, Ružica Maurus, Nina Kaić Madić i Dajana Čuljak.