In memoriam JIŘI MENZEL (1938. – 2020.)

Sa žaljenjem smo primili vijest da nas je u subotu, 5. rujna zauvijek napustio veliki češki kazališni i filmski redatelj Jiři Menzel.

Jiři Menzel ostavio je veliki trag u našem kazalištu režirajući čak četiri predstave u vremenu od deset godina: Nemoćnik u pameti 1999. (Moliere – Tudišević), Buba u uhu 2000. (G. Feydeau), Budala za večeru 2002. (F. Veber) i Odlazak 2009. (V. Havel).

Nemoćnik u pameti ovjenčan je brojnim nagradama (Zlatni smijeh na “Danima satire” 2000. godine za najbolju predstavu u cjelini, Nagrada za glavnu mušku ulogu na “Danima satire” 2000. godine Peri Kvrgiću za ulogu Rena, Nagrada za glumačko ostvarenje na “Danima satire” 2000. godine Draženu Čučeku za ulogu Tomasa Diaforia, Nagrada za glumačko ostvarenje na “Danima satire” 2000. godine Dubravki Ostojić za ulogu Franuše, Marul na “Marulićevim danima” 2000. godine za najbolju predstavu u cjelini, Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na “Marulićevim danima” 2000. godine Peri Kvrgiću za ulogu Rena, Nagrada za najbolju scenografiju na “Marulićevim danima” 2000. godine scenografu Marinu Gozzeu, Nagrada za najbolju kostimografiju na “Marulićevim danima” 2000. godine kostimografkinji Mirjani Zagorec, Druga nagrada publike za najbolju predstavu na “Marulićevim danima” 2000. godine).

No osim ovih faktografskih podataka, potrebno je reći da je Jiři Menzel prije svega bio veliki prijatelj Kazališta Komedija i Komedijina glumačkoga ansambla. Volio nas je i mi smo voljeli njega. Ostajemo zahvalni za vrijeme koje smo proveli s njim stekavši iskustvo koje nas je obogatilo za cijeli život, na toliko mnogo razina. Zbogom, dragi Jiři… …